Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SZO: Vakcina sa Kube je kvalitetna

    Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Mari Pol Kini izjavila je danas da iako nema zvaničcnih podataka o efikasnosti kubanske vakcine za lečenje raka pluća, sama činjenica da se prozivodi u toj zemlji svedoči o njenom kvalitetu.


    Ona je odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja Pete međunarodne konferencije o perspektivama za transfer tehnologija vakcine protiv gripa u Beogradu kazala da SZO prati kvalitet određenog broja vakcina, najviše onih koje su namenjenje deci.
     

    „Prekvalifikacija je neophodan korak kako bi jedna vakcina mogla da se koristi“, kazala je ona ukazujući da je jedan od uslova i da nacionalno regulatorno telo gde se proizvodi vakcina bude funkcionalno.

    „Jedna od retkih zemlja u razvoju koja ima funkcionalan regulatorni organ je Kuba. Iako ne znamo kakva je efikasnost te vakcine, sama činjenica da dolazi sa Kube je svedok njenog kvaliteta“, kazala je Pol Kini.

    Prethodnih dana, najavljeno je da bi vakcina protiv raka pluća uskoro trebalo da se primenjuje i u Srbiji, ukoliko bude prošla proces registracije u Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

    Direktor Instituta „Torlak“ Branislav Lazić kazao je da je ta ustanova zainteresovana za saradnju sa kubanskim stručnjacima, ali i napomenuo da još uvek nema podataka o tome kako se pomenuta vakcina pokazala u kliničkim ispitivanjima.

    „Kada dobijemo zvaničnu dokumentaciju i pismo o namerama moći ćemo da izađemo sa nečim konkretnim…Do tada je sve ovo svrha nekog nagađanja, ali pokazujemo interesovanje za tu oblast“, istakao je Lazić.

    On je kazao da je razgovarao sa predstavnicima kubanskog instituta, ali da procedura nalaže da se najpre dostavi medicinska dokumentacija, a zatim potpiše i pismo o namerama.

    „Pristupiće se farmakopeji koja postoji u Evropi, ništa neće biti preskakano i sve će morati da se uradi kako treba“, kazao je direktor „Torlaka“.

    Lazić je kazao da treba biti maksimalno obazriv, budući da se radi o lečenju najtežih i najosetljivijih pacijenata.

    On je naveo da „Torlak“ prati dešavanja u svetu i da je saradnja sa kubanskim kolegama uspostavljena još pre pet godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE