Nova pilula protiv tromboze

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova pilula protiv tromboze

  Novo sredstvo za razređivanje krvi u obliku pilule, koje proizvodi nemačka farmaceutska kompanija “Bayer” deluje isto tako dobro protiv tromba kao i uobičajena terapija injekcijama, utvrđeno je u trećoj fazi međunarodne kliničke studije ovog medikamenta.


  Reč je leku “ksarelto”, koji leči ili sprečava vensku tromboemboliju, treću najčešću vrstu kardiovaskularnog poremećaja, koji se može javiti u nozi ili u plućima, prenosi AFP.
   

  Pomenuto kliničko ispitivanje, kojim je rukovodio Hari Buler, holandski profesor vaskularne medicine, je obavljeno na 5.000 osoba u 38 zemalja, pri čemu je utvrđeno da je “ksarelto”, osim što po rezultatima ne zaostaje za tradicionalnom injekcijom “enoksaparina”, mnogo lakši za primenu i za pacijenta i za lekara.

  Kod svih slučajeva koji su učestvovali u testiranju, bila je dijagnostikovana plućna embolija, a četvrtina ispitanika je imala i tromb u nozi.

  Deo ispitanika je oralno uzimao “ksarelto” dva puta dnevno tokom tri nedelje, a potom jednom dnevno do završetka ispitivanja. U kontrolnoj grupi primenjena je standardna terapija, odnosno injekcije “enoksaparina” dva puta dnevno tokom pet dana, a potom injekcije K vitamina.

  U prilog “ksarelta” naročito govori to što mnogo ređe izaziva veća krvarenja nego tradicionalna terapija, zaključuje međunarodni tim.

  Ovaj lek je pod imenom “rivaroksaban” već odobren u SAD za sprečavanje tromba kod pacijenata kojima su zamenjeni koleno ili kuk.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE