Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nova pilula protiv tromboze

    Novo sredstvo za razređivanje krvi u obliku pilule, koje proizvodi nemačka farmaceutska kompanija „Bayer“ deluje isto tako dobro protiv tromba kao i uobičajena terapija injekcijama, utvrđeno je u trećoj fazi međunarodne kliničke studije ovog medikamenta.


    Reč je leku „ksarelto“, koji leči ili sprečava vensku tromboemboliju, treću najčešću vrstu kardiovaskularnog poremećaja, koji se može javiti u nozi ili u plućima, prenosi AFP.
     

    Pomenuto kliničko ispitivanje, kojim je rukovodio Hari Buler, holandski profesor vaskularne medicine, je obavljeno na 5.000 osoba u 38 zemalja, pri čemu je utvrđeno da je „ksarelto“, osim što po rezultatima ne zaostaje za tradicionalnom injekcijom „enoksaparina“, mnogo lakši za primenu i za pacijenta i za lekara.

    Kod svih slučajeva koji su učestvovali u testiranju, bila je dijagnostikovana plućna embolija, a četvrtina ispitanika je imala i tromb u nozi.

    Deo ispitanika je oralno uzimao „ksarelto“ dva puta dnevno tokom tri nedelje, a potom jednom dnevno do završetka ispitivanja. U kontrolnoj grupi primenjena je standardna terapija, odnosno injekcije „enoksaparina“ dva puta dnevno tokom pet dana, a potom injekcije K vitamina.

    U prilog „ksarelta“ naročito govori to što mnogo ređe izaziva veća krvarenja nego tradicionalna terapija, zaključuje međunarodni tim.

    Ovaj lek je pod imenom „rivaroksaban“ već odobren u SAD za sprečavanje tromba kod pacijenata kojima su zamenjeni koleno ili kuk.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE