Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatsko zlato „odlazi“ iz zemlje

    Hrvatska postaje sve veći izvoznik zlata, ali ne zbog otvaranja rudnika ili nalaženja bogate žile na Dravi, već zbog otkupa zlatnog nakita od osiromašenih.
     
    U zemlji je otvoreno na stotine mesta za otkup zlata, koja zamenjuju zatvorene zanate i trgovine, a svaki dan nikne neka nova, pišu mediji, podsećajući da je izvoz zlata iz Hrvatske sa 77 kilograma 2006. godine porastao na 1,37 tona u prošloj godini. Vrednost mu se za šest godina povećala sa 1,1 milion na 54 miliona dolara.
     
    „Ovo šta se dešava nije slučaj samo kod nas, toga ima i u Americi, gde postoji jako mnogo mesta za otkup zlata. Kriza je tako duboka da se mnogi rešavaju svojih dragocenosti pa je i otkupljivača sve više“, rekao je za Večernji list Ivan Ivin, predsednik uprave Ilirike Investment, čiji fondovi, među ostalim, ulažu i u zlato. 

    On tvrdi da otkupna cena nije loša, čak ni za lomljeno zlato.Cena je čak i viša nego kad su zlatne predmete ili nakit građani kupovali, pa se može dogoditi i da su na dobitku, smatra Ivin i dodaje da se u vremenima kriza zlato nameće kao najbolji izbor. 

    U Hrvatskoj postoji drugi problem jer je prodato zlato nemoguće ponuditi građanima koji imaju mogućnosti da ga kupe, kaže Sven Sambunjak, savetnik za ulaganje u zlato. Hrvatska je jedina zemlja u kojoj se na zlato plaća porez na luksuz 30 odsto, a s ostalim nametima cena mu je 60 odsto viša nego u EU, pa se dešava dupli odliv kapitala – prvo otkupljivači izvoze zlato, a onda ga hrvatski građani kupuju van Hrvatske. 

    U stanicama za otkup završava sve više porodičnog nakita, a cene se kreću od 90 kuna (12 evra) za gram osmokaratnog do 290 kuna (38,5 evra) za gram 24-karatnog zlata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE