Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nove investicije u Boru značajne za ekologiju

    Rekonstrukcija topionice i izgradnja nove fabrike sumporne kiseline u Boru, koja treba da bude završena krajem 2013, imaće veliki ekološki značaj.
     
    Direktor Topionice i rafinacije bakra (TIR)u Boru Boban Todorović kazao je da je iskorišćenje sumpordioksida, koje je sada oko 50 procenata, treba da bude podignuto na 98 odsto, što znači da će vazduh nad Borom biti gotovo potpuno čist.
     
    „Radove na izgradnji novih metalurških postrojenja počeli smo 1. novembra 2010. Imamo rok od 36 meseci da posao završimo i počnemo proizvodnju po novoj tehnologiji. Za sada, posao se odvija bez ikakvih problema i više je nego sigurno da ćemo rok ispoštovati“, kazao je direktor TIR Todorović. 

    U novoj topionici će biti taljeno 400.000 tona koncentrata, iz čega će se dobijati 80.000 tona bakra, kao i oko 400.000 tona sumporne kiseline, na godišnjem nivou. Prošle godine je, prema Todoroviću, proizvodnja bakra bila na nivou od 25.000 tona, zlata oko 1.500 kilograma, a sumporne kiseline 70.000 tona. 

    „Dakle, povećanje proizvodnje će biti veliko, a to praktično znači da će dim koji iz topionice odlazi u nebo, biti, maltene, potpuno čist“, kazao je Todorović je koji je istakao da je taj ekološki momenat bio najvažniji kada se rukovodsto upustilo u ostavrenje ovog projekta. 

    Stručnjaci tvrde da će do kraja 2013. godine Bor biti izbrisan sa crne liste najzagađenijih gradova u Srbiji. Ni finansijski rezultati neće biti za potcenjivanje, jer će dodatni prihod, po osnovu povećanja proizvodnje bakra i sumporne kiseline, biti oko 42 miliona dolara, po sadašnjim cenama. 

    Glavni izvođač radova je kanadska inžinjerska firma SNC Lavalin. Kanadska Agencija za izvoz i razvoj (EDC) je borskom basenu dala kredit od 135 miliona evra. Za vraćanje duga garantuje država Srbija. Kredit će biti vraćan tokom 10 godina, sa grejs periodom od tri godine i to tek kada počne proizvodnja. Ovome treba dodati i 40 miliona evra koje su dodatno obezbedili država Srbija i RTB Bor, za rad domaćih firmi tokom izgradnje objekata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE