Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Antibiotici ne leče upalu sinusa

    Oko 14 odsto ljudi svake godine dobije sinusnu infekciju i doktori ih uglavnom leče antibioticima. Međutim uzrok između 90 i 98 odsto infekcija su virusi koji su otporni na antibiotike – tvrdi Američko društvo za infektivne bolesti.
     
    Oni upozoravaju da preterana upotreba antibiotika, naročito u slučajevima kada oni nisu efikasni, može dovesti do stvaranja super bakterije, koja je otporna na ove lekove.
     
    “Ne postoji jednostavan test kojim se može odrediti da li je sinusna infekcija virusna ili bakterijska i zato mnogi lekari prepisuju antibiotike za svaki slučaj,” kaže dr Entoni Čou.
     
    “Međutim ispostavilo se da su sinusne infekcije velikom većinom virusne i da ih antibiotici ne mogu izlečiti, već naprotiv mogu naneti više štete nego koristi.”
     
    Novi pravilnik takođe preporučuje da se kod bakterijskih upala sinusa antibiotici piju kraći vremenski period (5-7 dana).
     
    Od pomoći mogu biti i nazalni steroidi kod osoba koje imaju istoriju alergija. Ovi steroidi dolaze u obliku spreja, kapi ili tečnosti i pomažu kod ublažavanja nekih simptoma.
     
    Kada je reč o dekongestantima oni se takođe preporučuju za ublažavanje simptoma ali i za prevenciju da se virusne infekcije ne pretvore u bakterijske.
     
    Sinusi su bukvalno rupe u našoj lobanji koje luče sluz. Ako se oni upale sluz se nagomilava, a u takvim uslovima nastaju bakterije. Ako se “prolazi” održavaju čistim sinusi će se brže oporavati.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE