Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neurofeedback povećava koncetraciju kod dece

    Neurofeedback je metod koji se primenjuje u Institutu za fonetiku i patologiju govora, kome se najčešće podvrgavaju školarci stariji od šest godina koji imaju tegobe u koncentraciji.
     
    “Uz pomoć ove metode mozak je moguće trenirati kako bi osoba mogla naučiti da razvija psihofiziološke funkcije, reši različite probleme u ponašanju i učenju, poveća sposobnost, razvija talente… Namenjen je deci kod kojih je utvrđen poremećaj pažnje, hiperaktivnim i autističnim mališanima, onima koji imaju smetnje u učenju ili govoru, mada joj se rado podvrgavaju i odrasli kada žele da se oslobode napetosti“, objasnio je logoped Igor Buzganović sa Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora u kome se već nekoliko godina promenjuje ovaj metod. Neurofeedback metod je bezbedan tretman, bez ikakvih štetnih posledica.
     
    Tretman izgleda tako što se dve elektrode prikače za ušne resice , a jedna navrh glave. Na ekranu se pojavi početna stranica kompjuterske igrice. U zavisnosti od vrste, u ovoj igrici deca treba da se potrude da usmere strelicu na metu, ali ne smeju da dotaknu ni miša, ni tastaturu. Zadatak će savladati isključivo snagom svojih misli, i to samo ako budu dovoljno koncentrisana.
     
    Devojčice su sklonije slagalicama, dok dečaci traže sportske tipove igrica, da se ubaci lopta u koš, kuglom sruši kegla, strelicom pogodi meta…
     
    “Već nakon nekoliko tretmana vidi se napredovanje, ali je neophodno da vežbač prođe najmanje 30 do 40 seansi. Svaka traje sat vremena i u toku nje smenjuje se pet igrica. Pošto je reč o igricama, do sada se nije desilo da neko dete odbije tretman“, rekao je logoped  Buzganović.
     
    Stručnjaci ipak upozoravaju da tegobe sa koncentracijom ne mogu da nestanu same od sebe, mada se hiperaktivnost, ako je deo problema, smanjuje nakon puberteta. Prema najnovojim istraživanjima sedam od 10 odsto dece od pete do 18. godine ima dijagnozu poremećaja pažnje i hiperaktivnost. Poremećaj pažnje češće se javlja kod dečaka (3:1 u odnosu na devojčice).
     
    “Kod kuće možete vežbati mozak kao dodatak neurofidbek tretmanu, kao što su igrice azbuka-abeceda ili na slovo na slovo jer ćete tako kroz igru i zabavu dete naučiti najrazličitijim veštinama od aktivnog učenja do veštine pamćenja“, savetuje psiholog Sandra Jovanović, koja je završila i edukaciju za biofidbek i neurofidbek trenera Biofidbek asocijacije Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE