Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pali prihodi Iraka od prodaje nafte

    Irak je u februaru zabeležio najniži izvoz nafte i prihode od te delatnosti u poslednjih najmanje godinu dana, pokazali su zvanični podaci.
     
    Prihod je pao kao posledica loših vremenskih prilika i sabotaže naftovoda u toj zemlji.
     
    U saopštenju iračkog Ministarstva energetike se navodi da je u februaru izvezeno 58,4 miliona barela nafte prema januarskih 65,3 miliona barela, kao i da je to najniži izvoz od novembra 2010. Pored toga, prihodi od izvoza nafte su u prošlom mesecu pali na 6,59 milijardi dolara sa 7,12 milijardi dolara iz januara, a to su najniži prihodi od februara 2011. Prosečna cena barela iračke nafte je u februaru porasla na 112,92 dolara sa januarskih 109,08 dolara.
     
    „Loše vreme na jugu zemlje i sabotaže na naftovodima između iračkog Kirkuka i Džejhana, grada u Turskoj, glavni su razlozi smanjenog izvoza nafte u februaru“, izjavio je portparol Ministarstva, Asem Džihad. 

    Istovremeno, ruska naftna kompanija Lukoil i južnokorejska firma Samsung potpisali su sporazum vredan milijardu dolara o izgradnji drugog po veličini naftnog polja u Iraku, u kom ruski energetski gigant ima većinski udeo. 

    Sporazum je deo napora da se proizvodnja sirove nafte poveća na 1,8 miliona barela dnevno u polju „Zapadna Kurna 2“ na jugu Iraka, za koje se zna da ima rezerve od 12,876 milijardi barela.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE