Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatskoj nedostaju lekari, u Srbiji ih ima previše

    Procene Hrvatske lekarske komore su da kliničkim bolnicama nedostaje 900 specijalista. Premijer Hrvatske Zoran Milanović kaže da će Hrvatska zbog manjka lekara za nekoliko godina morati da zapošljava lekare iz drugih zemalja.
     
    „Lekara će nam faliti. Naši će odlaziti u Nemačku i Austriju gde su cenjeni, a nas će lečiti lekari iz država gde je obrazovanje manje kvalitetno“, upozorio je premijer.
     
    Da je problem ozbiljan potvrđuje i predsednik Hrvatske lekarske komore dr Hrvoje Minigore. Kaže da već sad lekara nedostaje u malim sredinama, ali i u velikim gradovima. Prema procenama HLK-a, samo velikim kliničkim bolnicama manjka oko 900 specijalista, u prvom redu hirurga internista, ginekologa i anesteziologa. Kada bi hteli da dosegnu evropski standard, gde na hiljadu stanovnika idu 3,6 lekara, trebalo bi da zaposle još 4.000 lekara.
     
    Da će se uskoro u hrvatskim bolnicama u većem broju zapošljavati lekari iz drugih zemalja sasvim je sigurno. Dr Hrvoje Minigore, predsednik Hrvatske lekarske komore, kaže da „opasnost“ nisu lekari iz zemalja u okruženju, jer medicinski fakulteti u Beogradu, Skoplju i Sarajevu obrazuju kvalitetan kadar.
     
    Međutim, lekari iz regiona, kao i oni koji se diplomu steknu u Hrvatskoj, zbog većih plata radije biraju, na primer, Sloveniju i Austriju, pa će Hrvatskoj stizati lekari iz tzv. trećih zemalja.
     
    Na zagrebački Medicinski fakultet u akademskoj godini 2012./13. na studije medicine upisaće se 60 studenata više u odnosu na prošlu akademsku godinu kada ih se upisalo 300. Problem se ne može rešiti u kratkom roku, jer, objašnjava Minigore, Medicinski fakulteti nemaju uslove niti kadra koji bi mogao da obrazuje značajno veći broj studenata, a problem su i finansijska sredstva.
     
    „Problem je što nema više finansijskih sredstava. Sigurno će biti problema u javnoj zdravstvenoj zaštiti, jer će zbog većih plaća deo lekara emigrirati ili kod privatnika ili u inostranstvo. Može se dogoditi da zbog toga padne kvaliteta lečenja u javnim bolnicama“, zaključuje Minigore.
     
    Hrvatsko zdravstvo moglo bi se naći u još većim problemima kada uđu u EU. Statistike upozoravaju da iz novih zemalja članica između 10 i 15 odsto zdravstvenog kadra „beži“ iz zemlje nakon što uđe u Uniju.
     
    S druge strane, u Srbiji vlada hiperprodukcija lekara. U zdravstvenom sistemu Srbije trenutno nedostaje 392 lekara i 2.726 sestara, a prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, posao traži 2.019 lekara, 14.853 osobe sa srednjom stručnom spremom, 1.221 stomatolog i 480 diplomiranih farmaceuta.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE