Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pisci preporučuju: Jelena Lengold

    Naša pesnikinja, pripovedačica i romansijerka Jelena Lengold objavila je nekoliko knjiga pesama, kao što su Raspad botanike (1982), Vreteno (1984), Podneblje maka (1986), Prolazak anđela (1989), Sličice iz života kapelmajstora (1991). Za knjigu pesama Sličice iz života kapelmajstora dobila je nagradu “Đura Jakšić”. Takođe, napisala je i knjige priča: Pokisli lavovi (1994), Lift (1999), Vašarski mađioničar (2008, 2009) i Pre-testeriši me (2009), kako i roman Baltimor. Za knjigu priča Vašarski mađioničar dobila je Evropsku nagradu za književnost, kao i nagrade „Žensko pero“, „Biljana Jovanović“ i „Zlatni Hit Liber“.
     
    Jelena Lengold je ekskluzivna autorka Arhipelaga, za koje je objavila zbirke priča Vašarski mađioničar (2008, 2009) i Pre-testeriši me (2009), knjiga poezije Bunar teških reči (2011) i roman Baltimor (2011). Njena proza i poezija u prevedeni na engleski, italijanski, danski, francuski, bugarski, rumunski, ukrajinski i češki jezik. Priče Jelene Lengold zastupljene su u više antologija i panorama savremene srpske književnosti objavljenih u Srbiji i svetu.
     
    Desetak godina Jelena Lengold je radila kao novinar i urednik u redakciji kulture Radio Beograda. Radila je kao projekt-koordinator Nansenskolen Humanisticke Akademije iz Lillehammera u Norveškoj, na predmetu konflikt menadžment.
     
    Ekskluzivno za čitaoce Bizlife portala Jelena Lengold je preporučila tri knjige i prenela svoje utiske koje su ta dela ostavila na nju.
     
    Poslednji dani bioskopa „Delo“ Vojislav Radojković (Evro-Guinti)
     
    Relativno kasno sam otkrila pisca Vojislava Radojkovića, što i nije nepopravljiva stvar jer je počeo da piše u svom zrelom životnom dobu i do sada je objavio tek dve knjige, od kojih je ova druga mnogo bolja od prve, te sa radošću čekam i najavljenu treću. „Poslednji dani bioskopa Delo“ je roman izuzetno originalne strukture, višeslojan, u najboljem smislu te reči. Prati živote nekoliko junaka jednog malog mesta, u danima kada se poslednji bioskop u tom gradu zatvara. A zajedno sa bioskopom gasi se i sve što bi u ovim ljudima i njihovim životima moglo da simbolizuje san, iluziju, maštu, lepotu… Na neverovatan način ova knjiga uspeva da bude i politički angažovana i društveno aktuelna i ljubavni roman i priča o starosti i priča o ratnim traumama i priča o narkomaniji i setni omaž najvećim rediteljima i najlepšim filmovima naše generacije i štošta drugo…
     
    Sve poharano, sve spanjeno – Vels Tauer (Booka)
     
    Kritičari (oni pažljivo probrani za korice knjige) tvrde da je ovo jedna od najboljih knjiga priča objavljenih u poslednjih nekoliko godina. I da vidite, iako te marketinške parole obično preteruju, ovaj put nisu daleko od istine. Velst Tauer je apsolutno sjajan! Ako ne možete da prežalite, kao što ja ne mogu, što je Karver umro i neće više nikad ništa novo da napiše, eto nama Tauera da ga dostojno zameni. I ovim sam vam sve rekla. Ko zna, zna. Valja još samo dodati da je ovo Tauerova prva knjiga i da je odmah postigla neverovatan uspeh, prevedena je na dvadesetak jezika. Na svu sreću, i na naš.
     
    Prekomerna upotreba sile – Vida Crnčević Basara (Dereta)
     
    Vida Crnčević Basara je do sada figurirala isključivo kao dramski pisac, ali sada nam je ponudila i svoj veoma upečatljiv književni prvenac. Roman „Prekomerna upotreba sile“ možda nije stilski savršen, ali, po mom mišljenju, ovaj nedostatak i te kako nadoknađuje svojom dinamikom i emocijom koju kod čitaoca izaziva. Ovo je, od početka do kraja, tužan roman. Roman o tužnim životima tužnih ljudi koji žive u tužnom vremenu. Nažalost, prepoznaćemo se. Prepoznaćemo svoje prijatelje, rođake, komšije, možda i same sebe. Neke knjige ne nude utehu, osim ako uteha nije u činjenici da u svojoj nesreći nismo sami.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE