Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sve češći novi oblici hlamidije

    Istraživači su analizirali ceo genom hlamidije trahomatis i otkrili da razmena DNK između različitih sojeva bolesti formira nove verzije koje su češće nego što se misli.
     
    Međutim sadašnji metodi testiranja na hlamidiju ne razlikuju te različlite sojeve, što stvara potencijalnu opsanost da bakterija postane otporna na antibiotike, a da to niko ne primeti.
     
    Istraživači sa Wellcome Trust Sanger instituta otkrili su da ako osoba ima dva soja ove bakterije, one mogu razmeniti DNK i stvoriti novu bakteriju.
     
    To se može desiti i ako su sojevi u različitim delovima tela.
     
    “Naučnici su nedavno otkrili da ako dva soja hlamidije pogode jednu osobu u isto vreme, oni mogu razmeniti DNK procesom koji se zove rekombinacija,” kaže dr Sajmon Haris.
     
    “Prvobitno smo mislili da se to dešava samo unutar ‘vrućih tački’ u okviru genoma, međutim sada znamo da je rekombinacija mnogo raširenija nego što se mislilo.”
     
    “Iako je hlamidija najvažnija polno prenosiva seksualna bolest, sada znamo da postoje velike rupe u našem znanju o njoj,” rekao je Ian Klark, profesor na Sautempton univerzitetu.
     
    Trenutno ne postoje testovi koji prepoznaju različite sojeve, pa ako je nakon terapije antibioticima pacijent i dalje pozitivan na bakteriju, doktori ne znaju da li je problem u lekovima ili je osoba dobila i drugu infekciju.
     
    To znači da ako populacija i postane imuna na antibiotike, to se neće otkriti ovakvim dijagnostičkim procedurama.
     
    Ovi nalazi su važni i zbog lečenja afričke hlamidije, oblika bakterije koja uzrokuje infekciju oka pa čak i slepilo.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE