Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šećer u urinu prvi znak dijabetesa kod dece

    Dr Tatjana Milenković upozorava da je u porastu pojava dijabetesa kod dece, i da bi zbog toga trebalo obratiti pažnju na pojedine parametre u urinu i krvi, koji mogu da ukažu na postojanje ove bolesti, ali i na simptome:
     
    – Ako dete više jede, a pritom mršavi, često mokri tokom noći, i često pije vodu, simptomi su na koje roditelji treba da obrate pažnju i provere da li je sve u redu.
     
    Glukoza u urinu nije normalan nalaz, i može, prema rečima dr Tatjane Milenković, endokrinologa iz Instituta za majku i dete, da znači dve stvari: da je dete obolelo od dijabetesa, ili da ima redak nasledni poremećaj bubrega – renalnu glikozuriju:
     
    – Da bi se to proverilo, neophodno je hitno merenje glukoze u krvi. Jer, istovremeno povećani nivoi šećera u krvi i urinu upozoravaju da je dete možda obolelo od dijabetesa.
     
    Ako se utvrdi da šećer u krvi nije povećan i da dete nema tegobe koje prate dijabetes: učestalo mokrenje, žeđ, pospanost ili gubitak kilograma, sledeći korak je pregled kod nefrologa.
     
    Profesor dr Rajko Hrvačević, nefrolog iz poliklinike „Intertim“, objašnjava da je prisustvo šećera u urinu najčešće znak da postoji šećerna bolest, ali ne uvek:
     
    – Glukoza u urinu može da se prikaže i kod glikozurije, a ovaj poremećaj nastaje kao posledica loše funkcije tubulskih ćelija koje se nalaze u bubrežnim kanalićima. Naime, kod kongenitalnog poremećaja glukoza iz mokraće se ne resorbuje, pa se šećer pokazuje u završnom urinu.
     
    To je, objašnjava on, potpuno bezazlen poremećaj, koji ne daje nikakve tegobe niti posledice, i ne zahteva lečenje ni dijetu. Ipak, izolovane studije, pokazale su, da su deca koja imaju glukozu u urinu, u odraslom dobu sklonija pojavi dijabetesa.
     
    – Glukoza u urinu se može javiti i u sklopu urođenog ili stečenog Fankonijevog sindroma koji se karakteriše različitim metaboličkim poremećajima – kaže prof. Hrvačević.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE