Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lekovita svojstva kore krušine

    Biljka krušina (Rhamnus frangula) raste pored reka u obliku šiblja. U narodu je još nazivaju i frangulom, krkovinom, pasjom leskom ili pasjim grožđem.
     
    Sadrži tanin, gorke materije, šećer, masti, slobodne emodine, izoemodine, hrizofansku kiselinu, derivate antrakinona.
     
    Kora pomaže kod hroničnog zatvora, nadutosti, pritiska i bola u crevima, slabog pamćenja, omaglice, pritiska u glavi, bolova u očima zbog slabijeg vida, vodene bolesti, a takođe povoljno deluje na proticanje žuči i sprečava stvaranje žučnih kamenaca. Osim što podstiče rad probavnog trakta i pouzdan je laksans (blago pročišćava creva), od krušine se pripremaju čajevi i obloge protiv hemoroida, protiv bola u predelu srca nastalog zbog nagomilavanja vazduha u želucu ili crevima, kod grčeva u žučnoj kesi, izostale menstruacije i protiv hroničnog zatvora.
     
    Proleće je idealno doba za prikupljanje kore ove biljke, ali isključivo sa mladih stabala, pre nego što olista. Nedovoljno obrađena i pripremljena kora krušine može da ima štetno dejstvo i ne sme da se koristi za pravljenje čaja.
     
    Napomena
     
    Plodovi krušine su otrovni. Ako se jedu, izazivaju povraćanje, a u većim količinama i teže trovanje. Nezreli imaju crvenkastu boju, a zreli su crnoljubičasti. Sazrevaju u avgustu i septembru. Tada se koriste za bojenje tkanina u zeleno.
     
    Čaj od krušine ne sme da se pije tokom trudnoće i dojenja, niti sme da se daje deci mlađoj od 12 godina.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE