Lekovita svojstva kore krušine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lekovita svojstva kore krušine

  Biljka krušina (Rhamnus frangula) raste pored reka u obliku šiblja. U narodu je još nazivaju i frangulom, krkovinom, pasjom leskom ili pasjim grožđem.
   
  Sadrži tanin, gorke materije, šećer, masti, slobodne emodine, izoemodine, hrizofansku kiselinu, derivate antrakinona.
   
  Kora pomaže kod hroničnog zatvora, nadutosti, pritiska i bola u crevima, slabog pamćenja, omaglice, pritiska u glavi, bolova u očima zbog slabijeg vida, vodene bolesti, a takođe povoljno deluje na proticanje žuči i sprečava stvaranje žučnih kamenaca. Osim što podstiče rad probavnog trakta i pouzdan je laksans (blago pročišćava creva), od krušine se pripremaju čajevi i obloge protiv hemoroida, protiv bola u predelu srca nastalog zbog nagomilavanja vazduha u želucu ili crevima, kod grčeva u žučnoj kesi, izostale menstruacije i protiv hroničnog zatvora.
   
  Proleće je idealno doba za prikupljanje kore ove biljke, ali isključivo sa mladih stabala, pre nego što olista. Nedovoljno obrađena i pripremljena kora krušine može da ima štetno dejstvo i ne sme da se koristi za pravljenje čaja.
   
  Napomena
   
  Plodovi krušine su otrovni. Ako se jedu, izazivaju povraćanje, a u većim količinama i teže trovanje. Nezreli imaju crvenkastu boju, a zreli su crnoljubičasti. Sazrevaju u avgustu i septembru. Tada se koriste za bojenje tkanina u zeleno.
   
  Čaj od krušine ne sme da se pije tokom trudnoće i dojenja, niti sme da se daje deci mlađoj od 12 godina.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE