Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta biste svojim kolegama trebali da kažete već u ponedeljak

    Male stvari koje mogu u potpunosti promeniti nečiji dan. U kakvoj god situaciji da se nađete, postoji rečenica kojom ćete popraviti stvar.
     

    “Bilo je super kako ste…”
    Nikad nije na odmet pohvaliti nekoda. Zato izaberite nekog od vaših kolega ko je učinio nešto dobro i recite mu. Slobodno se vratite u prošlost. Govoreći: „Upravo sam razmišljao kako si rešio onaj projekt prošli mesec…“ možete stvoriti samo pozitivan uticaj danas kao što biste i pre mesec dana. Možda izazovete i malo više uticaja, zato jer se još sećate kako je vaš kolega napravio dobar posao. Pohvala je dar koji darivatelja ne košta ništa i neprocenjiv je primatelju, piše Inc.
     
    “Možete li mi pomoći…?”
     
    Najveća kajanja su sigurno vezana uz ne-traženje kolege ili šefa za pomoć. Često iako primećujemo da nam kolege ili šef iskreno žele da pomognu, mi njihovu pomoć odbijamo. Odlučujemo da pokažemo kako sami možemo da nosimo s projektima stavljenim pred nas kao i radnim zadacima. I na taj način dopuštamo da naš ego vodi glavnu reč. Ali, traženjem pomoći od nekoga priznajemo njegove veštine i vrednosti. Govoreći: “Možete li mi pomoći?” isto je kao da kažete “Ti si super u tome!” Bonus je što stvarno možete dobiti pomoć i olakšati sebi posao.
     
    “Žao mi je, ali nisam…”


    Greška se omakne svakome. Stvari za koje se bi trebalo da se izvinemo ponekad su grube reči, greške i propusti. Za neuspeh da uskočimo, pomognemo ili jednostavno da budemo podrška, trebalo bi da se izvinemo. Budite kratki i ne obrazlažite svoje izvinjenje svaljivanjem krivice na drugoga, objašnjavanjem ko vas je naljutio, zašto i slično. Recite da vam je žao, zašto vam je žao i preuzmite krivicu. Ništa manje i ništa više.
     
    “Mogu li vam pomoći…?”


    Neki će možda da tvrde da je traženje pomoći znak slabosti. Zato kao i zbog raznih drugih razloga, mnogi se ustručavaju da pitaju. No, svakome treba pomoć. Upravo zato što će mnogi olako i odbiti ponuđenu pomoć, budite precizni i konkretni. Ponudite pomoć na način da se oseti želja za saradnjom, poklanjajući pomoć, bez uslova i naslađivanja.

    “Žao mi je što sam vas izneverio…”

     
    Ako se nađete u situaciji da radite na projektu koji vas ne zanima, koji znate da ne možete odraditi kako bi trebalo ili nešto treće, ako ne zatražite pomoć, odradićete taj posao tek toliko da ga se rešite i verovatno izneveriti vaše kolege i šefa sa polovično odrađenim poslom. Sigurno ćete se osećati loše i biće vam žao što ništa niste rekli na vreme. Ali stvar se može popraviti bar delimično, priznavanjem krivice. Nakon toga ćete se osećati bolje, a vašem šefu će biti drago kada vidi da vam je žao i da priznajete krivicu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE