Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Citostatici stižu za nekoliko dana

    U zdravstvenim ustanovama u Srbiji, za sedam do deset dana, trebalo bi da potpuno bude rešen problem sa nestašicom citostatika 5fluorouracil.
     
    To je izjavio Zoran Rakočević, vršilac dužnosti direktora beogradskog Instituta za onkologiju i radiololiju.
     
    On je, gostujući na RTS-u, rekao da bi, zahvaljujući aktivnostima Fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravlja, u svih 27 ustanova širom Srbije, u kojima se leče onkolški pacijenti, trebalo da bude rešeno snabdevanje ovim citostatikom.
     
    „Institut za onkologiju i radiologiju u Beogradu ima ovaj citostatik i već ga od sredine prošle nedelje primenjuje u terapijama“, kazao je Rakočević, ukazujući da je nestašica izazvana niskom cenom tog leka.
     
    On je naveo da su sve propisane onkološke terapije i citostaici dostupni pacijentima u Srbiji i u narednih šest meseci ne treba očekivati njihove nestašice. „Ne treba očekivati nestašice lekova, obezbeđana su sredstva, a tenderi su završeni ili su u toku“, kazao je Rakočević, dodajući da problem jedino može da nastane u samoj proizvodnji lekova.
     
    On je ukazao da se povećava broj pacijenata u Srbiji koji se leče radijskom terapijom – zračenjem, a da bi se u potpunosti zbrinuli pacijenti u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji potrebno je nabaviti još četiri ili pet aparata za zračenje.
     
    Rakočević navodi da u beogradskom Institutu za onkologiju i radiologiju praktično nema listi čekanja za ovu vrstu lečenja.  „Do pre nekoliko meseci lista čekanja za zračenje bila je četiri do šest nedelja, sada je dve nedelje. Praktično liste čekanja za radio terapiju nema-što nikada u istoriji Instituta nije bilo“, naveo je on.
     
    Prema rečima Rakočevića, pacijenti na hiruške intervencije čekaju nekoliko dana, ali se za hemioterapije čeka sedam dana do tri nedelje. Kako je naveo Rakočević uzrok čekanja na hemioterapiju je nedostatak prostora, ali Institut za onkologijui radiologiju ima planove za proširenje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE