Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novo rešenje za globalno zagrevanje – „Izbeljivanje oblaka“

    Ugledni britanski inženjer Stiven Salter predložio je da na Farskim ostrvima budu izgrađene posebne kule za „izbeljivanje oblaka“, kao tehničko rešenje za globalno zagrevanje i topljenje leda na Arktiku, koji predstavljaju opasnost za celu planetu.

    Naučnici su upozorili britansko ministarstvo za zaštitu životne sredine da postoji mogućnost oslobađanja velike količine metana u vazduhu, koja je inicirana otapanjem leda na Arktiku.
     
    Reč je, tvrde naučnici, o velikoj opasnosti za život na zemlji i upozoravaju da je moguće da će se za nekoliko godina led na Severnom polu potpuno topiti svakog septembra.
     
    Upravo zbog toga inženjer Salter osmislio je način kako da „rashladi“ planetu i spasi život na njoj.
     
    Na Farskim ostrvima planira da izgradi kule koje bi „usisavale“ morsku vodu i ponovo je vraćale u atmosferu, tako je rashlađujući, piše BBC.
     
    Područje prekriveno ledom na Arktiku svakog leta je sve manje, s obzirom da su temperature vazduha i mora u poslednjih nekoliko godina drastično porasle.
     
    Rast temperature mora doveo je do oslobađanja veće količine metana u vazduh. Ukoliko led na Arktiku potpuno nestane, količine metana u atmosferi, ali i na kopnu, drastično će porasti i dovesti do još većeg porasta temperature na zemlji. Prvi korak u sprečavanju katastrofe upravo je izgradnja kula na Farskim ostrvima, objašnjavaju naučnici.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE