Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Usvojene mere za energetsku efikasnost i pomoć preduzećima

    Vlada Srbije utvrdila je u petak Program finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti u tekućoj godini kojim je obezbeđeno 1,3 milijarde dinara za radove na rekonstrukciji i adaptaciji javnih i stambenih objekata, saopštila je kancelarija za saradnju sa medijima.
     
    Vlada je usvojila i novu meru za pomoć malim i srednjim preduzećima, a reč je o uredbi koja omogućuje lokalnim samoupravama da im daju građevinsko zemljište u zakup bez naknade ili po cenama nižim od tržišnih.
     
    Radi se o Uredbi o uslovima i načinu pod kojim lokalna samouprava može da otuđi ili da u zakup građevinsko zemljište po ceni manjoj od tržišne cene, odnosno zakupnine ili bez naknade.
     
    Lokalne samouprave će moći da na taj način podstaknu investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva i da omoguće otvaranje novih radnih mesta.
     
    Lokalne samouprave će moći da daju zemljište malim preduzećima i preduzetnicima do 25 ari pod uslovom da otvaraju nova radna mesta, rekao je ranije u petak resorni ministar Oliver Dulić na konferenciji za novinare.
     
    Zemljište će na taj način moći da dobiju samo preduzeća za proizvodne delatnosti i biće u obavezi da u roku od dve godine izgrade objekat a u roku od pet godina da zaposle najmanje jednog novog radnika na neodređeno vreme na svaka dva ara zakupljenog zemljišta. Zemljište će se davati u zakup kao i velikim investitorima na rok do 99 godina.
     
    Ovo je prva od mera za pomoć MSP i preduzetnicima a verovatno i jedna od najvažnijih, kazao je ministar. Dulić je objasnio da će na taj način biti izmenjena uredba iz 2010. koja je predviđala sve to isto samo za velike investitore odnosno sada će biti obuhvaćeni i mali investitori.
     
    Ministar je naveo da će opštine formirati parcele zemljišta i raspisati javni poziv i, ukoliko bude dovoljno zemljišta za sve zainteresovane ono će biti besplatno, a ako bude više zainteresovanih sprovodiće se javne licitacije ali će cene u svakom slučaju biti niže od tržišnih.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE