Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji po stanovniku 360 kilograma otpada godišnje

    U Srbiji se godišnje po stanovniku proizvede prosečno 360 kilograma komunalnog otpada, od čega 43 odsto čini biorazgradivi otpad, pokazali su podaci u knjizi o statistici i upravljanju otpadom u Srbiji od 2008. do 2010. godine, koja je predstavljena danas.

    Predstavnica Republičkog zavoda za statistiku (RZS), koji je uradio publikaciju u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine Srbije Milijana Ćeranić rekla je da je publikacija nastala zbog potrebe da se objedine svi raspoloživi statistički podaci o otpadu i upravljanju otpadom u Srbiji. Prema njenim rečima, u knjizi se može na primer naći podatak da je od ukupnog opasnog otpada preradjivačke industrije Srbije u 2009. reciklirano 74 odsto, dok je 25 odsto odlagano u ili na odredjenom zemljištu, a ostatak je spaljivan ili ispuštan u vodotokove.

    Knjiga donosi i podatak da deponija u Silbašu u opštini Bačka Palanka radi od 1956. godine, kao i da se od ukupno 164 opštinske deponije 7,3 odsto nalazi na udaljenosti manjoj od 100 metara od naselja, dok se njih 15,2 odsto nalazi na udaljenosti manjoj od 50 metara od obala reka, potoka, jezera ili akumulacija. U publikaciji su navedeni i podaci o količinama, vrstama i teritorijalnoj rasprostranjenosti raznih vrsta otpada.

    Postoje podaci o industrijskom, komunalnom, amlbalažnom, medicinskom i drugim vrstama opasnog i neopasnog otpada. Izradu publikacije je pomogla Statistika Švedske i Švedska agencija za medjunarodni razvoj.

    Svi podaci biće dostupni na sajtu RZS-a i Agencije za zaštitu životne sredine, a očekuje se da će poslužiti, pre svega kreatorima politike zaštite životne sredine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE