Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od glaukoma pati oko 15 odsto građana

    U okviru akcije „Sačuvaj vid“ u Beogradu je kod 15 odsto pregledanih, odnosno kod 14 sugrađana, sumnja na glaukom, te su podvrgnuti daljem ispitivanju.
     
    Akcija je obuhvatila 200 skrining pregleda u pet gradova, kod 10 pacijenata je otkriven glaukom, a kod njih 25 se sumnja na glaukom i oni su podvrgnuti daljem ispitivanju.
     
    Prilikom pregleda kod tri pacijenta je glaukom utvrđen, od kojih najmlađa osoba ima 34 godine. Lekarski izveštaji ukazuju na to da Beograđani nisu dovoljno informisani o neophodnosti redovnih oftalmoloških kontrola kojima se može sprečiti razvoj oboljenja kao što je glaukom.
     
    Akciji su se odazvala 94 Beograđanina, a Specijalna bolnica „Okulus“ je, osim u Beogradu, juče organizovala preglede i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Leskovcu.
     
    U Novom Sadu, gde su pregledana 52 pacijenta, otkrivena su dva glaukoma, a kod četiri pacijenta se sumnja na glaukom, te su podvrgnuti daljem ispitivanju. Među tim pacijentima takođe je otkriveno pet katarakti i dva teža očna oboljenja.
     
    U akciji „Sačuvaj vid“ u Nišu kod svakog četvrtog je otkriven glaukoma, dok se kod jednog pacijenta sumnja na glaukom, te je podvrgnut daljem ispitivanju. Isti podatak zabeležen je i u Kragujevcu, gde se kod svakog četvrtog pacijenta sumnja na glaukom, te su podvrgnuti daljem ispitivanju.
     
    Zanimljivo je da su se akciji odazvala samo četiri muškarca, kao i činjenica da je kod pacijenata otkriveno čak sedam katarakti. Akciji u Leskovcu odazvalo se 16 pacijenta, među kojima je otkriven jedan glaukom.
     
    Lekarski izveštaji ukazuju da građani u svih pet gradova nisu dovoljno informisani o neophodnosti redovnih oftalmoloških kontrola kojima se može sprečiti razvoj očnih oboljenja.
     
    Zato očni lekari apeluju da građani do 40 godina jednom u dve godine posete očnog lekara (oftalmologa), a stariji od 40 godina i rizične grupe jednom godišnje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE