Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nestašica pojedinih lekova u beogradskim apotekama

    U beogradskim apotekama nedostaju pojedini lekovi za lečenje kardiovaskularnih oboljenja i antidepresivi. Nedostaju antidepresivi „flunirin“ i „flunisan“, zatim lek „tulip“ za terapiju holesterola, „lopion“ za lečenje kardiovaskularnih oboljenja, a pacijenti u sve većem broju traže i barijum za snimanje, što znači da ga najverovatnije nema u dovoljnim količinama u bolnicama.
     
    Pojedini mediji preneli su da u infektivnim klinikama u Srbiji nedostaju ili da su ostale samo poslednje zalihe leka za terapiju hepatitisa C.
     
    Dragomir Marisavljević iz Asocijacije proizvođača domaćih lekova za B92 objašnjava da uzroci nestašice lekova na tržištu mogu biti različiti, od trenutnih problema proizvođača da nabavi određenu supstancu odnosno repromaterijal za proizvodnju, preko problema u proizvodnom pogonu, kvarova mašina, problema sa dobavljačima, pa čak i do nestašica sirovina na globalnom tržištu.
     
    “Nestašica može biti izazvana i trenutnim nedostajanjem određenog preparata u određenoj apoteci, ukoliko ne postoji odgovarajući ugovor sa veledrogerijama koja to snadbeva. Takođe, nedostatak određenog preparata može biti posledica ne obnavljanja dozvole ili na zahtev samog proizvođača, odnosno njegove želje da prekine proizvodnju i promet određenog preparata, ili pak ako mu iz drugih razloga ne odgovara da taj proizvod bude na tržištu“, objašnjava on.
     
    „Ukoliko govorimo o nestašici pojedinačnog preparata isključiva odgovornost je na nosiocu dozvole za promet , odnosno na proizvođaču leka”, dodaje Marisavljević.
     
    Portparolka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Mirosavljević kazala je Tanjugu da se ovih dana očekuje sprovođenje javne nabavke za lekove protiv hepatitisa C – „pegazisa“ i „pegilovanog interferona“. Kako je navela, očekuje se da će oni biti raspodeljenji zdravstvenim ustanovama u roku od dve nedelje.
     
    Mirosavljević je podsetila da je RFZO od većine zdravstvenih ustanova dobio podatak da imaju zalihe tih lekova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE