Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za projekte kulturnog nasleđa Kragujevca odobreno blizu 20 miliona

    Za sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog nasleđa Kragujevca kulturnim i drugim institucijama u tom gradu odobrena su sredstva od blizu 20 miliona dinara na konkursu Ministarstva kulture, koliko odavno nije bilo. „Odavno nije ovoliko projekata podržano od strane Ministarstva kulture i veoma smo zadovoljni zbog toga“, izjavila je Tanjugu pomoćnica gradonačelnika za oblast zaštite kulturne baštine i uređivanje grada Slavica Đorđević.

    Ona je naglasila da su za grad najznačajniji projekti koji se tiču revitalizacije objekata koji pripadaju istorijsko-kulturnom jezgru grada u okviru kompleksa Milošev venac. Prema njenim rečima, za konzervatorsko-restauratorskih radove na revitalizaciji fasade zvonika Stare crkve, čiji su radovi već počeli, pored ranije odobrenih 2,2 miliona dinara iz rebalansa budžeta, na konkursu Ministarstva kulture odobreno je još dva miliona dinara. „Na zvoniku stare crkve otpadali su delovi lima sa visine od 17 metara a veliki problem stvarala je i vlaga“, objasnila je Đorđevićeva i dodala da će pored tih radova biti izrađen i novi krst.

    Đorđevićeva je rekla i da je za rekonstrukciju zgrade stare Skupštine u kojoj je donet prvi Ustav Srbije, i koja je u neposrednoj blizini stare Crkve, odobreno oko 13 miliona dinara. Izražavajući uverenje da će radovi na rekonstrukciji stare Skupštine biti završeni do 6. maja kada Kragujevac obeležava Dan grada, Đorđevićeva je rekla da je namera da se tada u tom značajnom istorijskom objektu održi svečana sednica Skupštine grada Kragujevca. „Ono što je takođe značajno, odobrena su nam i sredstva u iznosu od 300.000 dinara za izradu tehničke dokumentacije za utvrđivanje Miloševog venca“, rekla je Đorđevićeva i dodala da je milion dinara odobreno i za sanaciju i konzervaciju dela kompleksa Sobrašica u selu Lužnice kod Kragujevca.


    Narodnom muzeju u Kragujevcu odobreno je 100.000 dinara za etnološka terenska istraživanja, kao i 200.000 dinara za izložbu srednjevekovnog nakita iz zbirke tog muzeja. Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kragujevac odobreno je 300.000 dinara za izradu predloga odluke za utvrđivanje prostorno-kulturno-istorijske celine Vojno-tehničkog zavoda, kao i 400.000 dinara za arheološka istraživanja antičkog grada Horreum Margi u Ćupriji.

    Fabrici „Zastava oružje“ odobreno je 70.000 dinara za projekat izrade vodiča kroz muzej „Stara livnica“ a 350.000 dinara Istorijskom arhivu Šumadije za kupovinu polica za smeštaj arhivske građe.

    Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ odobreno je po 200.000 dinara za dva projekta, i to za uređenje prostora i nabavku opreme za odgovarajući smeštaj i zaštitu stare i retke knjige, kao i za zaštitu i promociju književnog kulturnog identiteta Kragujevca i Šumadijskog okruga putem digitalizacije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE