Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sezona alergija, prolećnog umora i gastritisa

    Iznenadna malaksalost, vrtoglavica, bolovi u mišićima, kijavica, nelagodnost u stomaku samo su neke od tegoba koje mogu da se jave na početku proleća. Među bolestima koje su karakteristične za ovo doba godine najčešće su prolećni umor, alergije i gastritis.
     
     
    Prolećni umor
     
    – Javlja se kao posledica toga što smo dugo bili bez dovoljno sunčeve svetlosti i energije, a to je uticalo i da se manje luče neke supstance u organizmu – objašnjava primarijus dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine u DZ Voždovac. – Ovo dovodi do slabosti u mišićima i utiče na ćelije u centralnom nervnom sistemu koje izazivaju pospanost u periodu adaptacije na druge uslove života sa više sunca, toplote, drugačije vlažnosti vazduga… Treba vremena da se poremećeni balans u organizmu vrati u normalu, ne može prolećni umor da nestane preko noći.
     
    Simptomi hroničnog umora su stalna pospanost i noću i danju, bolovi u mišićima, slabost pojedinih mišića, otok članaka na stopalima. Najbolji i najefikasniji lek je umerena i kontinuirana fizička aktivnost, a preporuka lekara je da svako prilagodi vežbe stanju organizma i zdravlja. Nikako se ne treba nepripremljeno zaletati sa vežbama, recimo odmah igrati fudbal, jer takvim ponašanjem može da se postigne kontraefekat i da se izazovu čak i neki neželjeni događaji.
     
    Gastritis
     
    I za one koji pate od gastritisa ili upale sluzokože želuca proleće je neprijatno godišnje doba. Promene spoljašnje temperature predstavljaju stres za organizam, a naročito za organe za varenje. U proleće dolazi do povećanog lučenja kiseline koja nadražuje zidove želuca, pa se javljaju neprijatne tegobe poput mučnine i bola.
     
    Simptomi su bol u gornjem delu stomaka, koji se pojačava ili smanjuje nakon uzimanja hrane, mučnina, gubitak apetita, podrigivanje ili stomačni vetrovi, osećaj nadimanja posle obroka.
     
    – Kod pojave gastritisa preporučuje se uzimanje manjih obroka 5-6 puta dnevno – navodi dr Dugalić. – Hranu treba dobro žvakati, a najbolje je koristiti barenu ili kuvanu, bez previše začina, koji bi iritirali sluznicu. Treba izbegavati masne i veoma slane namirnice, proizvode od belog brašna i sveže voće (može kuvano). Preporučuju se jogurt i probiotici. Ako se bolest pogorša preporučuju se supe i čorbe bez masti, pirei od povrća, kašasta hrana. Hleb treba zameniti dvopekom, koji apsorbuje višak kiseline.
     
    Alergije
     
    – Najčešći alergeni su poleni trava (cvetaju od maja do septembra), i alergeni korova (cvetaju od avgusta do oktobra) – kaže profesor dr Branimir Nestorović, pedijatar, načelnik Odeljenja za pulmologiju Univerzitetske dečje klinike u Beogradu. – Poleni drveća su ređi uzročnici, jer se oprašuju insektima, pa je broj polenovih zrna mali, a i sezona cvetanja je kratka. Krajem februara počinje da cveta leska, potom breza i ostalo drveće. Najčešće je jedna osoba alergična na najmanje dve vrste polena, a ne retko i na sve i imaju tegobe od februara do oktobra.
     
    Simptomi alergije su suzenje, crvenilo, svrab očiju, napadi kijanja u spoljašnjoj sredini, jak svrab u nosu, obilno curenje nosa i osećaj zapušenosti. Ređe se javlja koprivnjača po koži (posebno na mestima koja su u direktnom kontaktu sa polenima), i napadi astme. Treba stalno nositi naočare, a mogu da se stave preparati celuloze u nos, koja pravi mehaničku prepreku prodiranju polena u nos.
     
    – Lekovi protiv alergije moraju da se piju uvek kada je lepo vreme, a kapi za nos samo ako su simptomi predominantno u očima – naglašava dr Nestorović. – U težim slučajevima se koriste nosni sprejovi, sa hormonskim lekovima, koji veoma efikasno suzbijaju simptome, ali moraju da se koriste kontinuirano bar desetak dana.
     
    Roditelji koji imaju alergije trebalo bi da planiraju trudnoću tako da se dete ne rađa u proleće, a ovo se posebno odnosi na muško dete.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE