Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Podgorica: Povećan broj obolelih od gripa

    Prethodnih nekoliko dana u pedijatrijskim i u ambulantama izabranih lekara za odrasle podgoričkog Doma zdravlja povećan je broj pacijenata sa simptomima virusnih infekcija gornjih disajnih puteva, nalik gripu.
     
    Direktor te zdravstvene ustanove dr Nebojša Kavarić rekao je “Vijestima” da povećan broj pacijenata nije ništa neuobičajeno za ovo doba godine.
     
    Od početka ove godine do 13. marta, u Crnoj Gori su registrovane 633 osobe obolele od sezonskog gripa i stanja sličnih gripu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. U toku prethodne nedelje zabeležen je porast broja obolelih u odnosu na prethodni period – registrovana su 273 obolela lica, što predstavlja stopu oboljevanja od 42 novoobolela na 100.000 stanovnika.
     
    To je mnogo manje od takozvanog epidemijskog praga, koji iznosi 100 novoobolelih na 100.000 stanovnika u toku jedne kalendarske nedelje. Epidemiološkim i mikrobiološkim ispitivanjem raširenosti ove infekcije po opštinama, danas je virus gripa laboratorijski potvrđen kod pacijenata iz domova zdravlja u u Podgorici, Nikšiću i Danilovgradu, a prethodnih dana je identifikovan i kod jednog pacijenta iz Rožaja.
     
    Kod svih inficiranih je dokazan tip A , podtip H3. U većini ostalih opština, oboljevanje je prepoznato na osnovu kliničke slike, tj. simptoma i znakova gripa. Najveća učestalost oboljevanja je u starosnim grupama 5-14 godina i 0-4 godine, dok je najniža stopa kod starijih od 65 godina, ističe se u saopštenju.
     
    U Evropi i okruženju takođe dominira virus sezonskog gripa tip A, podtip H3, dok se mnogo ređe registruje podtip AH1 kao i tip B. Svi ovi virusi se nalaze u sastavu vakcine protiv sezonskog gripa, kao najučinkovitije preventivne mere.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE