Nestašica lekova za srce, hepatitis...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nestašica lekova za srce, hepatitis…

  U infektivnim klinikama u Srbiji više nema ili se troše poslednje zalihe leka za terapiju hepatitisa C. U KC Kragujevac nema više nijedne doze “pegilovanog interferona”.
   
  Isto je i u KC Vojvodine, a Infektivnoj klinici KC Srbije nedostaje lek u dozi od 120 mikrograma. U Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja, međutim, tvrde da bolnice imaju ovaj lek na zalihama i da će sprovesti javnu nabavku “kada se zalihe potroše”.
   
  Docent dr Željko Mijailović, direktor Klinike za infektivne bolesti KC Kragujevac, kaže za “Novosti” da su poslednje zalihe “pegilovanog interferona” potrošene prošle nedelje.
   
  “Ako lek ne stigne, moraćemo da obavestimo pacijente da u četvrtak i petak, kada dajemo terapiju, nje neće biti,” objašnjava dr Mijailović.
   
  U KC Vojvodine “Novostima” je u utorak rečeno da “pegilovanog interferona” – nema. Lek su “trebovali prošlog meseca, ali još nije stigao”.
   
  Dragutin Rajevac iz Saveza privatnih apoteka kaže da spisku deficitarnih treba dodati i “sinoderm” kremu i mast, zatim antibiotik “galadroks” u kapsulama i sirupu, “brufen” kremu, hormonske pilule “cikloproginova”, lek protiv gljivica “nistatin”.
   
  “Trenutno nam nedostaje “pegilovani interferon” od 120 mikrograma, pa se dovijamo sa drugim terapijskim dozama,” kaže za “Novosti” profesor dr Dragan Delić, direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti KCS. “Svakog meseca šaljemo izveštaje u RFZO i oni imaju precizan uvid koliko je leka potrošeno. Suština je da je vreme za novu nabavku i što pre bi trebalo raspisati tender, kako bismo pacijentima obezbedili lek.”
   
  U RFZO kažu je raspisivanje tendera za nabavku dva leka protiv hepatitisa C – “pegazisa” i “pegilovanog interferona”, u planu – ali tek kada se potroše zalihe.
   
  “Nismo u mogućnosti da finansiramo zalihe ustanova,” kaže Sanja Mirosavljević, portparol RFZO. “Od genotipa virusa zavisi koliko će pacijent biti na terapiji. Za pacijente koji su zatečeni na postojećoj terapiji za “pegazis” postoje dve jačine leka: od 135 i od 180 mikrograma. Na terapiji od 135 mikrograma je šestoro pacijenata, i njima je opredeljeno 178 ampula, dok je za 83 pacijenta na terapiji od 180 mikrograma opredeljeno 1.449 ampula ovog leka.”
   
  I u apotekarskim rafovima nedostaju pojedini lekovi. Mr Milana Dučić iz “Apotekarske ustanove Beograd” kaže da su deficitarni antidepresivi “flunirin” i “flunisan”, nema “tulipa” za terapiju holesterola, “liopina” za lečenje kardiovaskularnih bolesti… Iako je iz “Galenike” nedavno najavljeno da je proizvedeno 250.000 kutija “prilazida plus”, ovaj, mesecima deficitaran lek, još nije stigao u apoteke. Pacijenti sve češće traže i barijum za snimanje, što je signal da ga nema u bolnicama.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE