Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skupa sanacija ravnih krovova

    U Novom Sadu ima 255.730 kvadrata ravnih krovova koji stvaraju probleme u kišnom periodu. Ravne krovove imaju zgrade napravljene u vreme socijalizma, stare između 35 i 40 godina.
     
    Pojedini sugrađani ovaj problem su rešili tako što su stan proširili i nadogradili na ravnom krovu. Takvih nije mnogo jer, pored saglasnosti skupštine stanara, za takav poduhvat treba imati i novca. U „Stan“ kažu da postoje tri trajna, ali ne baš jeftina rešenja – izrada lake krovne konstrukcije, nadogradnja tavana ili nova hidroizolacija.
     
    Višegodišnje prokišnjavanje ravnog krova dovodi do oštećenja fasada, vlaženja zidova svih spratova, obrušavanja maltera i sigurnog propadanja sve većeg broja zgrada u Novom Sadu.
     
    Finansijski problemi, skupi radovi, koje plaćaju sami stanari i preobimna dokumentacije razlog su za odustajanje od popravke ravnih krovova, kažu u u ovom preduzeću, gde imaju godišnje oko 200 prijava za sanaciju ravnih krovova. Za stanare čije zgrade održavaju ovaj posao naplaću na rate po dogovoru sa Skupštinama stanara.
     
    Iz tog gradskog preduzeća navode da postoje i dobri primeri, a to je izrada kosog krova na zgradi broj 18 na Bulevaru Mihajla Pupina. Višemesečno skupljanje dokumentacije i krpljenje para najzad se se stanari ma isplatilo.

    Ipak, kako kažu u ovom preduzeću u mnogim slučajevima i stanari su sami krivi, jer na terenu često zatiču da pojedinci suše veš na ploči ravnog krova, koji koriste kao terase. Na gotovo svakoj su raspoređene brojne žardinjere i okačene antene.
     
    Sve to dodatno oštećuje krovnu ploču, a naročito one, koje nemaju betonsku ili cementnu košuljicu. Najalarmantnija situacija po pitanju ravnih krovova je u ulicama Antona Urbana, Milana Glumca, Janka Čmelika i Pariske komune.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE