Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Britanska vlada ne želi verska obeležja na radnom mestu

    Britanska vlada pokušava da zabrani nošenje krstića na radnom mestu, pišu tamošnji mediji. Stav da hrišćani na radnom mestu ne bi trebalo da nose krstiće Vlada će braniti na Evropskom sudu za ljudska prava.
     
    Ovakav stav britanske vlade je naišao na ljutit odgovor istaknutih ličnosti u zemlji, uključujući nadbiskupa Katerberija lorda Kareja, koji je optužio ministre i sudove da pokušavaju da „diktiraju“ ponašanje hrišćanskih vernika i da je to znak da hrišćanstvo u Velikoj Britaniji postaje sporedna stvar.
     
    „Ironija je kada vlada i sudovi diktiraju hrišćanima da krstovi nisu značajni, to onda postaje još značajniji simbol i izraz naše vere“, rekao je lord Karej.
     
    Koalicija premijera Dejvida Kamerona, navode listovi, stoji nasuprot hrišćanskim crkvama na drugom ratištu, jer je vlada već u sukobu sa Anglikanskom i Katoličkom crkvom zbog planova legalizacije istopolnih brakova, čemu se crkveni zvaničnici žestoko protive.
     
    Evropski sud za ljudska prava će uskoro morati da donese odluku da li je zabrana nošenja krsta na radnom mestu diskriminacija.
     
    Radnica British Airawaysa Nadia Ivejda i medicinska sestra Širli Čaplin su suspendovane sa radnog mesta zato što su odbile da skinu verska obeležja.
     
    Britanski sud je odbio njihove žalbe da im je pravo da nose krstiće zagarantovano evropskim ljudskim pravima.
     
    Komisija za jednakost, koja je podržala Ivejdu i Čaplin, će pred Evropskim sudom za ljudska prava braniti pravo hrišćana da slobodno izražavaju svoja religijska uverenja.
     
    U članu 9 Evropske konvencije o ljudskim pravima stoji da svako ima pravo na slobodu mišljenja i na versku slobodu, a ta sloboda uključuje i pravo na slobodno praktikovanje verskih obreda i širenje verskih uverenja.
     
    Međutim, Vlada tvrdi da nošenje krsta nije „zahtev vere“ i zato ne spada pod delokrug člana 9.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE