Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kuba lider u lečenju raka i side

    Najnovija dostignuća Kube u biohemijskoj industriji, predstavljena na 29. Međunarodnom sajmu biotehnologije u Havani, privukla su globalnu pažnju.


    „Imamo mnogo da naučimo od Kube“, naveo je dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 2003. i profesor američkog univerziteta “Djuk“, Piter Agre, učesnik četvorodnevnog skupa.

    Više od 600 naučnika iz 41 zemlje okupilo se na sajmu na kome je 30 kubanskih naučnika izložilo seriju biohemijskih dostignuća, uključujući projekte vakcina protiv raka, side i tropske groznice denga.

    Najimpresivniji su rezultati predkliničkih studija o mogućoj vakcini protiv side. Očekuje se da će prva faza kliničkih studija o toj vakcini biti pokrenuta ove godine.

    Vakcina „Teravac-HIV-1“, koju je razvio Međunarodni centar za genetski inženjering i biotehnologiju (CIGB) iz Havane, kreirana je tehnikama genetskog inženjeringa iz rekombinovanih proteina i ima za cilj izazivanje čelijske reakcije na virus.

    Kuba je u protekle dve decenije napravila značajan korak napred u oblasti biotehnologije, naveo je profesor Agre, dodajući da ta ostrvska država možda ima rešenja za niz zdravstvenih problema koji se javljaju širom sveta.

    Pored toga, kubanski naučnici pokušavaju da transformišu rak, smrtonosnu bolest, u hroničnu, koja bi duži vremenski period mogla da se drži pod kontrolom bez mnogo negativnih efekata po kvalitet života.

    Svetski stručnjaci su na simpozijumu u Havani poručili da je kubanska biotehnološka industrija jedna od najstabilnijih među zemljama u razvoju, kao i da je ostvarila najbolje rezultate među njima.

    Prema podacima objavljenim prošle nedelje u Havani, preko 100 kubanskih medicinskih proizvoda visoke tehnologije prodaje se u oko 40 zemalja i regiona. Podaci su ukazali da je kubanski izvoz biotehnoloških medikamenata uvećan za 60 odsto u poslednje dve godine, uz prihode od preko 500 miliona dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE