Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Orkestar limenih kanti iz Kinšase na prvom „World music festu“ u Domu omladine

    “Todo mundo,” prvi “World music festival“ u Beogradu, održaće se 22. i 23. marta u Domu omladine. Nastupiće sastavi “Talabarte” iz Španije, “Tinariwen” iz Malija, “Kanono No. 1” iz Konga i domaći izvođači Svetlana Spajić i Bokan Stanković.

    Ideja je da se na festivalu predstave sastavi koji kombinuju folklor svoje zemlje sa elementima moderne svetske muzike kao što su pop, rokenrol, elektronika ili hip-hop.

    Sastav “Tinariwen” kao dobitnik “Gremi” nagrade spada među najveće zvezde “world music” scene u ovom trenutku. Oni prave buntovnu muziku u stvarnom značenju te reči, o čemu dovoljno govori i to što je prva postavka grupe osnovana u jednom od Gadafijevih pobunjeničkih logora u Libiji, a učestvovala je i u pobunama Tuarega u Maliju. Eelektričnim gitarama sviraju pustinjski bluz sa elemntima fanka, koji govori o usamljenosti, gubitku prijatelja u borbi, o njihovom životu u izgnanstvu i razočarenju po povratku.

    “Talabarte” je nova grupa iz španske provincije Galicije, koja svoj rad zasniva na savremenoj folk i akustičnoj muzici. Ovaj projekat spojio je trojicu značajnih i iskusnih muzičara sa galicijske muzičke scene: Kvim Farinha (iz grupe “Berrogüetto”) violina, diatonik harmoniku svira Pedro Pascal (iz benda “Marful”), a na kontrabasu je Kin Garsía (iz grupe “Susana Seivane”).

    “Konono No1” iz Kinšase u Kongu je orkestar koji na velikom broju limenih kanti priključenih na pojačala, proizvodi neobične trens ritmove. Njihov zvuk, koji sadrži elemente eksperimentalnog densa, avangardnog roka i tradicionalnih ritmova, odoleva svakoj kategorizaciji. Ipak, BBC je ovo radikalno mutirano muzičko čudo opisao kao„Afro-cyber futurizam”, a belgijski producent i promoter Vinsent Kenis dao mu je pre pet godina ime koje, čini se, savršeno pristaje – kongotroniks.

    Na festivalu premijerno nastupaju Svetlana Spajić i pevač i gajdaš Bokan Stanković, jedan od najboljih multiinstrumentalista u Srbiji. Njih dvoje su usavršili tradicionalno pevanje “na bas” iz Istočne Srbije, odakle je i Bokan. Zajedno su posetili mnoga sela u Istočnoj Srbiji, gde su pevali, plesali, svirali i družili se sa najboljim seoskim pevačima u regionu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE