Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Institut „Mihajlo Pupin“ uz pomoć Italijana proizvodi energiju iz obnovljivih izvora

    Italijanska kompanija „Ansaldo sistemi industriali“ (Asi) i Institut „Mihajlo Pupin“ iz Beograda su juče u Beogradu potpisali sporazum o izgradnji i obnavljanju postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, prenela je italijanska agencija Nova.
     
    Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i ministar ekonomskog razvoja Italije Korado Pasera. Posebna pažnja posvećena je realizaciji projekata malih hidrocentrala što je veoma važna oblast za Srbiju, piše Nova i nastavlja da će, kako je dogovoreno, italijanski Asi imati važnu ulogu u tome.
     
    Dogovor je postignut u saradnji s Italijansko-srpskim poslovnim savetom kojim kopredsedavaju Gvidalberto Gvidi i predsednica Izvršnog odbora banke Intesa Draginja Đurić.
     
    – Sporazum potpisan sa partnerom izuzetne vaznosti kakav je Institut Pupin, predstavlja za našu kompaniju veliku mogućnost u oblasti razvoja – rekao je Klaudio Andrea Džeme, direktor firme Asi, i dodao da za njegovu kompaniju „Srbija predstavlja važno tržište, pogodno za strana ulaganja“.
     
    – Taj sporazum ima u potpunosti strateški značaj za pokretanje saradnje sa zemljom koju smatramo odlučujuće važnom za naše aktivnosti – kazao je Džeme.
     
    On je istakao da sporazum omogućava „spajanje vrhunske stručnosti Instituta Pupin sa industrijskim kapacitetima“ Italije i predstavlja „odlučujući korak“ u saradnji sa Srbijom. Sporazum ima za cilj modernizaciju pre svega hidrocentrala, kao i termocentrala.
     
    – Srbija je bogata vodama, a njena vlada je odredila 850 mesta na kojima bi bila moguća izgradnja malih centrala. Pre toga, posebno u oblasti obnovljive energije, potrebno je remontovati postojeća postrojenja. Kapaciteti proizvodnje lako bi se mogli modernizacijom i racionalizacijom potrošnje povećati za 20% – objasnio je Džeme.
     
    Direktor Instituta „Mihailo Pupin“, Milenko Nikolić rekao je za agenciju Nova da će ove godine u Srbiji biti pokrenuti mnogi projekti u oblasti obnovljivih izvora energije i da je predviđena izgradnja pedesetak malih hidroelektrana. On je precizirao da su Institut Pupin i Asi održali prvi sastanak početkom ove godine, a sada će, potpisivanjem sporazuma, početi „saradnja koja će omogućiti zajedničko prisustvo i na stranom tržištu“.
     
    – Prvi cilj je ucešće na predstojećem tenderu „Elektroprivrede Srbije“ – kazao je Nikolić.
     
    Tender za modernizaciju dvadesetak malih centrala imaće vrednost 40 mil EUR, a radove će finansirati Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE