Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Čak 12 od 19 britanskih nuklearki ugroženo erozijom

    Prema pisanju The Guardiana koji raspolaže neobjavljenom vladinom analizom, čak 12 od 19 nuklearnih britanskih postrojenja su ugrožena zbog obalne erozije i mogućnosti poplave.
     
    Riskantnima su tako proglašene lokacije za osam novih postrojenja, poput Sizwella u Suffolku i Hartlepool u okrugu Durham , kao i brojna druga odlagališta radioaktivnog otpada, kao i postrojenja koja više nisu u funkciji. Predviđa se da bi 2080. godine niz lokacija na kojima je sad proglašena niska opasnost od poplave i erozije moglo preći u visokorizičnu kategoriju.
     
    U javnoj objavi istraživanja u januaru, mesta koja bi mogla postati visokorizična zbog klimatskih promena tek su označena brojkama, pa konkretne lokacije nisu bile spomenute. Zbog zakona o pravu na informisanje, u javnost su sad po prvi put izašle realne procene iz kojih je očito da mnoga zastarela postrojenja, koja su sagrađena 50-ih i 60-ih godina, neće u dogledno vreme biti zatvorena.
     
    Stručnjaci su izrazili bojazan i za odlagališta radioaktivnog otpada u kojima bi zbog poplave moglo doći do curenja. Profesor Dejvid Kričton sa Univerziteta u Londonu tvrdi : ‘Podizanje nivoa mora, posebno na jugoistoku Engleske, znači da će mnogi pogoni završiti ispod nivoa mora što znači da će njihovo uklanjanje biti skupo i teško, bez da spominjemo poteškoće oko podizanja nuklearnog otpada na viši teren.’
     
    Vladino regulativno telo je nakon incidenta u Fukušimi potvrdilo ‘osnovnu sigurnost’ nuklearnih pogona u Britaniji i najavilo je novu seriju regulacija u slučaju zaštite od poplave. Takođe, napomenulo se kako će se u izgradnji novih pogona uzeti u obzir i faktor klimatskih promena. Ali, Greenpeace je optužio vladu da ne otkriva pravu jačinu rizika od poplave i erozija i izrazio sumnju u još mnogo neizrečenih potencijalnih opasnosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE