Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najavljeno povećanje kineskog uvoza podiglo cene nafte

    Cene nafte porasle su u sredu nakon što je Kina objavila da će povećati uvoz nafte u ovoj godini, pri čemu značajniji rast sprečava iranska ponuda pregovora sa zapadnim silama, koja prigušuje bojazni u vezi s snabdevanjem.

    Na londonskom je tržištu cena barela sirove nafte porasla 84 centa, na 122,82 dolara, nakon što je prethodni dan završila u minusu 1,82 dolara. Na američkom je tržištu bila u plusu 48 centi i iznosila 105,18 dolara.

    Kinesko ministarstvo trgovine izvestilo je da planira povećati uvoz energije u 2012. i da će zadržati mere koje garantuju stabilan rast izvoza, očekujući njegov oporavak u drugoj polovini godine. Kineski planovi povećanog uvoza nafte podupiru mišljenje da potražnja u Aziji nastaviti podupirati cene nafte, dok se potražnja iz razvijenih privreda ocenjuje slabašnom.

    „Kineske objave su nas podsetile da kineske i azijske privrede i dalje snažno rastu“, izjavio je Rik Spuner iz CMC Marketsa. „Iako je ciljana stopa kineskog rasta za ovu godinu smanjena, Kina i dalje raste i to znači da će potražnja za energijom u celosti porasti“, dodao je.

    U međuvremenu je napetosti oko iranskog nuklearnog programa stišala ponuda Teherana o pregovorima sa zapadnim silama. Američki predsednik Barak Obama poručio je da najava razgovora šest svetskih sila sa Iranom nudi priliku diplomatiji da stiša napetosti i ‘ratne bubnjeve’.

    „Zbivanja su krenula zabrinjavajućim tokom ali napetosti su se u međuvremenu stišale i sve su veći izgledi da će se obe strane dostojanstveno izvući iz aktuelne situacije“, rekao je Dejvid Morison iz GFT-a.

    Geopolitički rizici i dalje su prisutni a u žarištu pažnje ulagača nalazi se francuski ministar spoljnih poslova Alen Župe, koji je u sredu rekao da je skeptičan u vezi uspeha pregovora sve dok Teheran iskreno ne počne pregovarati o budućnosti svog nuklearnog programa.

    „Iran nije nestao s radara. Po meni, on će još jedno vreme biti važan činilac. Taj će problem potrajati do kraja godine“, rekao je Toni Nunan iz korporacije Mitsubishi.

    Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internet stranicama da je cena barela referentne njene nafte u utorak iznosila 121,98 dolara, što znači da je pala 36 centi u odnosu na ponedeljak.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE