Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kurs dinara „utvrdio pazar“ i na pijaci

    Na nekim tezgama u Novom Sadu već mogu da se nađu plodovi ranog povrća, kao što je paradajz čija cena je 220 dinara za kilogram. Za pola kilograma jagoda iz uvoza treba izdvojiti 300 dinara. Prodavci kažu da i proizvodi sa znatno nižim cenama teško nalaze kupce jer je novca sve manje. Dodatna teškoća je i gotovo neprekidni pad vrednosti dinara.

     
    Zbog jačanja evra i poskupljenja energenata na svetskom tržištu poskupljuju proizvodi i u prodavnicama. Početak marta donosi skuplje mlečne proizvode, kućnu hemiju pojedinih proizvođača, neke uvozne slatkiše.
     
    „Mnoga poskupljenja nemaju ekonomsku opravdanost“, smatra predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine Goran Papović tražeći redovniju kontrolu proizvoda.
     
    U Vladi kojoj ističe mandat uveravaju nas u to da neće dozvoliti neopravdana poskupljenja, a ministar trgovine Dušan Petrović smatra da nije realno niti da ima opravdanja da zbog promene kursa u ovom trenutku dolazi do povećanja cena.
     
    To da je životni standard sve niži potvrđuju i istraživanja. Naime, više od 80 odsto građana Srbije smatra da pad dinara delimično ili u velikoj meri utiče na njihov životni standard. Istovremeno, malo je onih koji misle da će im biti malo ili znatno bolje nakon glasanja. I kao što reče jedan prodavac na novosadskoj Ribljoj pijaci, „ova godina neće sigurno biti bolja, ali dogodine mogli bismo se nadati boljitku“.
     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE