Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uspeh vakcine protiv HIV-a?

    Kubanski vodeći biotehnološki stručnjaci su na miševima uspešno testirali novu vakcinu protiv side i spremni su da uskoro počnu manje, strogo kontrolisano testiranje i na ljudima, saopšteno je na Međunarodnoj biotehnološkoj konferenciji, koja se održava u Havani.
     
    Radi se o vakcini pod nazivom TERAVAC-HIV-1, razvijenoj iz rekombinovanih proteina, koja bi treebalo da izazove ćelijsku reakciju na HIV virus. Testiranje će biti obavljeno na HIV pozitivnim pacijentima koji nisu u uznapredovaloj fazi bolesti, prenosi AFP. 

    Enrike Iglesijas, vođa tima sastavljenog od stručnjaka kubanskog Centra za biotehnologiju i genetski inženjering (CIGB), koji su razvili dotičnu vakcinu, ipak napominje da je dosad na Kubi i širom sveta testirano preko 100 vakcina protiv side, pri čemu nijedna nije dala zadovoljavajuće rezultate. 

    Kuba, inače, za prevenciju side i brigu o zaraženima HIV virusom godišnje izdvaja 200 miliona dolara. U to je uključeno i besplatno lečenje antiretroviralnim medikamentima od kojih su neki i domaće proizvodnje. 

    U ovoj zemlji je vrlo razvijena i industirja biotehnoloških produkata, među kojima i lekova i vakcina. Taj sektor donosi i znatan izvozni prihod, procenjen na 400 miliona dolara, što znači da su, posle nikla, biotehnološki produkti najuspešniji kunbanski eksportni proizvodi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE