Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obnova opere „Pajaci“ u Narodnom pozorištu

    Najuspešnija i najpopularnija opera italijanskog kompozitora Ruđera Leonkavala „Pajaci“ (Pagliacci), posle dvogodišnje pauze vraća se na Veliku scenu Narodnog pozorišta sutra uveče, najavljeno je iz nacionalnog teatra.
     
    Jednočina opera „Pajaci“ komponovana u verističkom stilu, drama iz realnog života, premijerno je izvedena 1892. godine u Teatru dal Verme u Napulju. Već na prvom izvođenju doživela je uspeh i ostala popularna do danas. Najprepoznatljivija je po ariji „Smej se, pajaco“, koju su pevali svi vrhunski tenori od Karuza do Pavarotija. Posebnost Leonkavalove (1858-1919) opere „Pajaci“ je i što je prva u celini snimljena opera, 1907.godine.
     
    U Narodnom pozorištu „Pajaci“ su poslednji put bili na repertoaru 19. juna 2010. godine. Sutra uveče na Velikoj sceni igraće se obnovljena predstava koja je premijerno izvedena 14. marta 2007.godine u režiji gosta iz Bugarske Plamena Kartalova. U podeli su Dušan Plazinić (Kanio), Suzana Šuvaković Savić (Neda), Miodrag D. Jovanović (Tonio), Vladimir Andrić (Silvio), Darko Đorđević (Pepe). Učestvuju Orkestar i Hor Narodnog pozorišta, a dirigent je Đorđe Stanković. 
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE