Otkrivena spomen ploča Ivanu V. Laliću

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otkrivena spomen ploča Ivanu V. Laliću

  Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković otkrio je  spomen ploču peniku Ivanu V. Laliću na zgradi u ulici Internacionalnih brigada 39, u kojoj je živeo od 1962. do 1996. godine.

  O jednom od najznačajnijih pesnika druge polovine 20. veka i prevodiocu Laliću (1931-1996), Marković je rekao da je od ”Bivšeg dečaka” pa do knjige ”Vreme, vatre, vrtovi” poštovao onaj nalog Rilkea – da je poezija stvaranje uspomena”.

  Marković je naglasio da je u društvu u kome se nešto stvaralo i u kome je postojala nada i on delio tu potrebu da znanjem, impresiju, sliku i to što drugi nisu videli i što nekad seže u prošlost, a nekada kao turistički vodič naprosto ima raskoš sadašnjosti, ”treba da se prenese kroz poeziju”.

  Ministar je primetio da je ovaj pesnik zajedno sa Milosavom Tešićem, iznenadno u trenutku kada poezija više nije imala ”problem sa pisanjem nego sa čitanjem”, uspeo da vrati tako veliki i različiti broj ljudi poeziji i da obeleži poslednju četvrt 20. veka ”do te mere da danas svi mi ponavljamo onu istu rečenicu kao i na vest o njegovoj smrti – šta si to naumio”’.

  Akademik Svetlana Velmar-Janković se prisetila trenutka kada se ovaj pesnik vratio iz Londona u drugoj polovini 80-tih godina i kada joj je rekao da je primetio da ga publika bolje čuje i razume u Londonu nego u Beogradu.

  ”On tada nije bio spreman da razume da je izrastao ne samo u velikog srpskog i jugoslovenskog pesnika, već i u evropskog”, ocenila je ona, dodavši da se ”Ivan V. Lalić jasno vidi kao književni stvaralac što uz Vaska Popu, Miodraga Pavlovića i Branka Miljkovića obeležava srpsku poeziju u drugoj polovini 20. veka”.

  Velmar-Janković je istakla da joj je Ivan V. Lalić bio prijatelj čije odsustvo sve teže podnosi kako godine dalje odmiču, podsetivši da je jula prošle godine navršeno 15 godina od njegove smrti. Ona je na kraju govora pročitala odlomke iz pesme pesnikovog prijatelja, engleskog pesnika Ričarda Bernsa, koji je napisao tu pesmu kao vid ”dušinog krika” na vest o Lalićevoj smrti.

  Zamenica predsednika opštine Vračar Mirjana Đorđević je navela da se na Vračaru nalaze Narodna biblioteka i Hram Svetog Save, koji su riznice duhovnosti i znanja našeg naroda, i da su na ovoj opštini živeli, radili i stvarali mnogi poznati i priznati umetnici, pisci, naučnici ”čiji je opus trajno obeležio i naš nacionalni identitet i našu kulturu”.

  Stihove Ivana V. Lalića čitao je glumac Dejan Čavić, a otkrivanju spomen ploče prisustvovala je i pesnikova supruga Branka Lalić.

  Lalić, pored toga što je bio pesnik i prevodilac, radio je i kao urednik za književnost u Radio Zagrebu, bio je sekretar Saveza književnika Jugoslavije, urednik u Izdavačkom zavodu Jugoslavije i Nolitu. Dobio je najznačajnije nagrade, među kojima su “Zmajeva”, “Nolitova”, “Miloš Đurić”, “Meša Selimović”, “Branko Miljković”, “Tornton Vajlder” (SAD), “Stanislav Vinaver”, “Vasko Popa” i druge.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE