Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cvetković na forumu na Kopaoniku: Prioritet je štednja

    Premijer Srbije Mirko Cvetković poručio je da vlada mora da se pridržava mera štednje, imajući u vidu okolnosti u kojima posluje privreda u našoj zemlji.
     
    „Vlada mora da pristupi merama štednje, da se držimo zadatog deficita budžeta, imajući u vidu da njegov rebalans ne možemo napraviti jer se nalazimo pred izborima“, rekao je Cvetković na Kopaonik biznis forumu i dodao sa su sve sugestije sa sa tog skupa dobrodošle u kreiranju ekonomske politike vlade.
     
    Cvetković je ukazao da su za ovu godinu smanjene projekcije privrednog rasta, pa je tako nova prognoza da će rast biti između nula i 0,5 odsto, što će usloviti da se obavi rebalans budžeta. Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da će Vlada Srbije u narednom periodu nastaviti reforme i vođenje odgovorne ekonomske politike koja podrazumeva stabilne uslove poslovanja i smanjenje javne potrošnje.
     
    Vlada će, kako je naglasio Cvetković u uvodnom izlaganju na Kopaonik biznis forumu, nastaviti da vodi i odgovornu socijalnu politiku kojom će obezbediti sigurnost građana, posebno najranjivijih, a biće nastavljena i ulaganja u infrastrukturu, energetiku i informacione tehnologije. On je istakao da rezultat svega toga treba da bude rast privredne aktivnosti, smanjenje javnog duga, povećanje zaposlenosti i bolji život za građane Srbije. „Prošli smo tešku godinu, čeka nas nova koja će takođe biti teška, ali mi imamo snage i proći ćemo kroz nju jači i vidim svetlu budućnost u periodu pred nama“, rekao je Cvetković.
     
    Govoreći o rezultatima rada vlade u prethodne četiri godine, on je naglasio da je činjenica da je vlada ispunila ceo mandat i da će se ići na regularne izbore, jedan od glavnih pokazatelja političke stabilnosti u zemlji. On je rekao da je vlada napravila iskorak u reformama, što je potvrđeno kandidaturom za članstvo u EU, a osnovan je ili unapređen rad čitavog niza nezavisnih institucija među kojima su Državna revizorska institucija, Fiskalni savet, Komisija za zaštitu konkurencije i Agencija za borbu protiv korupcije.
     
    On je naveo da je održana ekonomska stabilnost i da nije došlo do poremećaja ni u finansijskom ni u realnom sektoru, a uprkos krizi poboljšan je kreditni rejting zemlje i formulisan novi model rasta zasnovan na izvozu. Istovremeno, uređena su svojinska pitanja kroz zakone o restituciji i javnoj svojini, a ulaganja u infrastrukturu bila su veća nego za vreme bilo koje prethodne vlade, ukazao je Cvetković.
     
    Na Kopaoniku je danas počeo 19. Biznis forum od koga se očekuje da ponudi moguća rešenja za brojne poteškoće sa kojima je suočena srpska ekonomija u vreme globalne krize ali i niza domaćih neizvesnosti.
     
    Otvarajući skup, predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović rekao je da je cilj da se kroz konstruktivnu diskusiju pomogne kreatorima ekonomske politike da što bolje i efikasnije pronađu put do optimalnih rešanja za srpsku ekonomiju. On je istakao da su visoka javna potrošnja, manjak javnih investicija, nekonkurentna privreda, neefikasna javna uprava ključni problem sa kojima je suočena srpka privreda.
     
    Vlahović je naglasio da je statusu kandidata za članstvo u EU koji je dodeljen Srbiji ogromna šansa koja će nam obezbediti veliki priliv investicija ali i da uspešno u narednom periodu, do punopravnog članstva u Uniji, reformišemo privredu I javni sector.
     
    Predsednik Udruženja korporativnih direktora Toplica Spasojević istakao je da protekle tri godine nisu bile lake ali i da 2012. ne donosi ništa bolje.
     
    Zbog toga, moramo sami da uredimo privredni ambijent po uzoru na EU i da sprovedemo sveukupnu reformu, da osnažimo poljoprivredu, infrastrukturu, energtiku, smanjimo nezapolsenost I pokrenemo novi investicioni ciklus, kazao je Spasojević. Takođe moramo da oslobodimo energiju preduzetništva i da omogućimo maldim ljudima koji su napustili zemlju da se vrate u Srbiju, jer će samo tako da nam bude boje, poručio je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE