Nove metode lečenja hemofilije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nove metode lečenja hemofilije

  Srpska lekarska grupa za hemofiliju organizovala je treći u nizu sastanaka u Smederevu sa ciljem da omoguće isti kvalitet lečenja osoba sa hemofilijom u svim delovima Srbije.


  Programom koji se sastoji od predavanja i radionica biće obuhvaćeno preko 500 lekara i medicinskog osoblja iz cele Srbije. Sastanci su već održani u Kragujevcu i Somboru, a u toku ove godine, pored Smedereva, održaće se u još četiri grada u Srbiji: Nišu, Čačku, Šapcu i Vršcu. 
   

  Sastanci ove vrste prvi put se organizuju u Srbiji i akreditovani su od strane Zdravstvenog saveta Srbije kao kontinuirana medicinska edukacija. 
   

  Medicinskim radnicima dostupan je i veb sajt www.doktorizahemofiliju.com, koji će im omogućiti lakše informisanje i bržu komunikaciju. Predavači i voditelji radionica bili su prof. dr Dragana Janić, prof. dr Ivo Elezović, dr Miloš Kuzmanović, dr Dragan Mićić, dr Danijela Miković i Tatjana Marković iz Udruženja hemofiličara Srbije. 

  „Lečenje hemofilije je skupo, ali ako je neblagovremeno, postaje jos skuplje, a i život pacijenata može da bude ugrožen. Organizovanjem stručnih sastanaka želimo da upoznamo kolege širom Srbije sa principima lečenja ovog retkog oboljenja i da ih povežemo sa kabinetima za lečenje hemofilije koji postoje u Beogradu i Novom Sadu, a uskoro i u Nišu i Kragujevcu“, izjavila je prof. dr Dragana Janić, predsednica Srpske lekarske grupe za hemofiliju. 

  Tatjana Marković, predstavnica Udruženja hemofiličara Srbije i majka deteta obolelog od hemofilije, istakla je: “Ove radionice su od neprocenjivog značaja za pacijente i njihove porodice. Neadekvatnim lečenjem, zbog smanjene količine leka, oboleli od hemofilije se svakodnevno suočavaju sa mnogobrojnim problemima, što je naročito izraženo u malim mestima.

  Stručni sastanci i radionice omogućavaju pacijentima širom Srbije da iznesu svoje probleme, direktno postave pitanja lekarima, upoznaju se sa savremenim metodama lečenja i sa pravima koja kao pacijenti imaju”. 

  Hemofilija je retka bolest – nasledni poremećaj koji dovodi do produženog krvarenja, a manifestuje se spontanim krvarenjima u zglobove, mišiće i unutrašnje organe.
   

  Osobe koje boluju od hemofilije krvare duže nego zdrave osobe, jer se u njihovoj krvi ne nalazi dovoljna količina određenog faktora koagulacije (faktor zgrušavanja krvi). 

  U Srbiji oko 500 ljudi boluje od hemofilije. Postoji lek koji efikasno zaustavlja krvarenje, a njegovom redovnom primenom pojava krvarenja se može sprečiti. 

  Ipak, lečenje hemofilije nije nimalo jednostavno i zahteva tim stručnjaka (osim hematologa i pedijatara, i ortopede, stomatologe, fizijatre i dr). U protivnom, ukoliko se ne ispoštuju svi principi koje nalaže savremena medicina, može se desiti da obolele osobe već u ranim 20-im godinama postanu invalidi, vezani za invalidska kolica i sa potrebom za ortopedskim intervencijama.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE