Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Muzej kinoteke obeležava 60 godina rada

    Muzej kinoteke obeležiće sutra 60 godina rada u čuvenoj sali u Kosovskoj ulici, najavio je danas direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.

    – Kosovska 11 je značajno mesto na kulturnoj mapi Beograda i naše zemlje. To je i filmska škola, mesto na kojem smo svi mi profesionalci, a i mnogi drugi ljubitelji pokretnih slika prolazili svoju filmsku edukaciju – rekao je Zelenović.

    U okviru Jugoslovenske kinoteke Arhiv, koji čuva dela iz 134 nacionalne kinematografije, jeste srce sistema, a Muzej predstavlja naše lice, kazao je Zelenović, dodajući da su važni delovi ove institucije, osnovane 1949. godine, takođe Biblioteka i Direkcija kinoteke.

    Muzej kinoteke otvoren je 2. marta 1952. godine u renoviranom bioskopu „Kosovo“. Za šest decenija tu je prikazano, kako se procenjuje, oko 60.000 filmova.

    Zelenović je naglasio da se Jugoslovenska kinoteka neće odreći te sale kada se jednoga dana useli u novu zgradu u Uzun Mirkovoj ulici, objašnjavajući da su i emocije koje budi određeno mesto sastavni deo kulturne klime i tradicije.

    – Pored toga, film kakav poznajemo odlazi u istoriju, prebacuje se na digitalni format. Kosovska 11 biće mesto na kojem će film nastaviti da se prikazuje izvorno, sa 35-milimetarske trake – rekao je on.
     
    Sutra u podne biće emitovani stari dokumentarni filmovi o Beogradu. Slede nemi filmovi, uz živu klavirsku pratnju.

    Kuriozitet će biti popularni srpski film „Ljubav i moda“, ali na engleskom jeziku, sa kopije spremljene za zapadno tržište (u 15,30 sati), a prava poslastica je nova kopija kultnog filma „Ko to tamo peva“ (u 18 sati).

    U svečanom delu programa (u 20 sati) biće uručene zahvalnice Kinoteke za dugogodišnju saradnju.

    Priznanje će pored brojnih ambasada primiti i pojedinci Momčilo Rajin, Mitar Popović, Mirjana Avramović, Jelena Pavlović, Olja Iva, Suzi Vasović-Boze, kao i predstavnici Festa, Festivala autorskog filma, festivala podvodnog i studentskog filma.

    Za kraj će biti prikazana „Poštanska kočija“, film Džona Forda iz 1939. godine, kojim je Muzej kinoteke i otvoren pre šest decenija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE