Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otkriveni nedostaci u američkim nuklearnim reaktorima

    Grupa nezavisnih američkih eksperata otkrila je prošle godine nedostatke na 13 od ukupno 104 nuklearna reaktora u SAD, što bi moglo da dovede do ozbiljnih posledica.


    U izveštaju Unije savesnih naučnika (UCS) izneti su detalji o ozbiljnim problemima u pojedinim nuklearnim centralama i zatražen odgovor od Američke komisije za nuklearnu politiku (NRS).

    „Od suštinske važnosti da je NRS preduzme odgovarajuće mere kako bi se predupredile moguće dalekosežne posledice usled nebrige u pojedinim nuklearnim centralama koje je otkrila nezavisna komisija UCS“, podvlači se u izveštaju.

    Stručnjaci koji su ispitivali stanje nuklearnih reaktora u SAD naglašavaju da su otkriveni nedostaci posledica nebrige vlasnika tih centrala koji već godinama tolerišu postojeće probleme ne preduzimajući odgovarajuće mere kako bi ih otklonili, prenosi Rojters.

    U nuklearnoj centrali Okoni u Južnoj Karolini, službe za održavanje su 2011. otkrile da sigurnosni sistem za hlađenje koji se nalazi u središtu reaktora instaliranih 1983, ne bi mogao da radi u slučaju potrebe zbog loše podešenog dovoda rashladne mase.

    U jednom od reaktora u centrali u Tri Majl Ajland u Pensilvaniji puštenog u rad 1979. takođe je otkriven kvar na sistemu za hlađanje.

    Kvarovi na sporednim pumpama za dotok vode za rashlađivanje otkriveni su u nuklearnim reaktorima u centralama Brejvud i Bajron u Iliniosu.

    Stručnjaci upozoravaju da je neophodno otkloniti uočene nedostatke, jer u slučaju da dođe do kvarova u nuklearkama, sigurnosni sistemi, kao što su uređaji za rashlađivanje, ne bi mogli da funkcionišu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE