Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pilule za spavanje povećavaju rizik od prerane smrti

    Pilule za spavanje koje se uobičajeno prepisuju, mogu se dovesti u vezu sa četvorostruko povećanim rizikom od prerane smrti, ukazuje američka studija, obavljena u kalifornijskoj Skrips klinici.
     
    U većim dozama ovi lekovi se takođe dovode u vezu sa 35 odsto većim rizikom od raka, utvrđeno je na uzorku od 10.500 odraslih Amerikanaca, prosečne starosti 54 godine, koji su dotične lekove dobijali na recept. Uzrok povećanog rizika i u jednom i u drugom slučaju je nepoznat, prenosi AFP.
     
    Studija je trajala dve i po godine i obuhvatila je najčešće prepisivana sredstva za spavanje, uključujući benzodijazepine, barbiturate i sedative.
     
    Utvrđeno je da su ispitanici koji su uzimali 18 do 132 doze tih sredstava godišnje, pod 4,6 puta većim smrtnim rizikom nego oni iz kontrolne grupe, koji nisu koristili sredstva za spavanje.
     
    Čak i samo 18 doza ovih lekova godišnje povećavalo je smrtni rizik za više od tri i po puta.
     
    Na osnovu ovih nalaza, tim iz Kalifornije je izračunao da je samo u SAD zbog korišćenja sredstava za spavanje 2010. umrlo 320.000 do 507.000 ljudi.
     
    Procenjuje se da je u SAD sredstva za spavanje 2010. godine koristilo šest do deset odsto stanovnika, a u nekim delovima Evrope taj procenat je možda bio i veći.
     
    Neka ranija istraživanja su sredstva za spavanje dovela u vezu s većim rizikom od saobraćajnih nezgoda, teških padova, sindroma noćnog jedenja i čira na želucu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE