Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Basarin „Majn Kampf“ najbolja među najčitanijim knjigama u 2011.

    Književniku Svetislavu Basari danas je na svečanosti obeležavanja 180 godina Narodne biblioteke Srbije uručena Nagrada za za najbolju među najčitanijim knjigama u 2011. godini, za naslov “Majn Kampf”.
     
    Basara je, obrativši se prisustnima, rekao da je velika čast po drugi put dobiti nagradu Narodne biblioteke Srbije, a zadovoljstvo je uvećano činjenicom da je dobija na dan kada ova ustanova kulture obeležava 180 godina od osnivanja. On je dodao da nije verovao kada su mu saopštili da je dobio nagradu.

    “U tom romanu ima mnogo gorkih reči o srpskoj istoriji, politici i srpskim političarima, do te mere da mnogo starije i utemeljenije kulture ne bi mogle je podneti kao ‘mejnstrim’ i svakako da ta knjiga ne bi mogla biti nagrađena ni u starijim kulturama”, istakao je Basara.
     
    On je ocenio da nagrada svedoči da se “polje srpske duhovnosti neprestano širi i da je u stanju da apsorbuje i ekstremna i krajnje različita mišljenja, što je optimistično”.

    Vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić je u svojstvu predsedenika žirija za dodelu nagrade obrazložio jednoglasnu odluku, istakavši da “Majn Kampf” nudi oštar i beskompromisan presek društvene stvarnosti, “sliku srpskog fašizma” i njegovu genealogiju od druge polovine 20. veka do danas.

    Žiri je primetio da su fenomeni koje Basara svojim romanom zahvata, kao što su pogubna ideologija, opšta korumpiranost, društvena degradiranost, nesposobnost političara, karakteristični za “našu svakodnevnicu”.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE