Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Olovo u krvi otežava začeće

    Novo istraživanje pokazuje da povišen nivo kadmijuma kod žena i visok nivo olova kod muškaraca može otežati začeće. U ovu studiju američki naučnici su uložili godinu dana, tokom kojih su testirali 501 par koji je pokušavao da dobije dete.
     
    Kadmijum je metal koji se koristi u baterijama, metalnim oblogama i plastici. Međutim, najčešći izvor kadmijuma predstavlja izlaganje dimu cigareta.
     
    Uobičajeni izvori izloženosti olovu su stare kuće ofarbane bojama na bazi ovog metala, glazirano posuđe i nečišćeno tlo i voda.
     
    Ovi toksični metali imaju brojne negativne učinke na ljudsko zdravlje, uključujući i smanjenu plodnost. Žene sa povećanom koncentracijom kadmijuma u krvi imaju 22 odsto manje verovatnoće za trudnoću. Kod muškaraca je verovatnoća za začećem smanjena za 15 odsto, sa svakim povećanjem koncentracije olova u krvi.
     
    – Rezultati našeg istraživanja jasno pokazuju da muškarci i žene koji planiraju trudnoću moraju da smanje svoju izloženost olovu i kadmijumu. To se može postići prestankom pušenja, odnosno izbegavanjem cigareta i duvanskog dima te smanjenjem izloženosti bojama na bazi olova – zaključuju stručnjaci.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE