Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Visoke cene nafte utiču na tržište deonica

    Visoke cene sirove nafte negativno su uticale na tržišta deonica, ali su jaki podaci o prodaji kuća u SAD i nemačko odobrenje drugog paketa za spašavanje Grčke ograničili gubitke u Evropi i podigli deonice na njujorškoj berzi.
     
    Podstrek poverenju na tržištima su poslednjih sedmica davali znaci jenjavanja dužničke krize u evrozoni i jaki ekonomski podaci u SAD, pre svega sa američkog tržišta rada. Jedna od posledica tih pozitivnih ekonomskih vesti iz SAD je poskupljenje nafte. Uprkos povlačenju cena tog energenta ispod 109 dolara za barel, orijentaciona isporuka na Njujorškom merkantilnom tržištu je ugovarana znatno iznad nivoa od samo pre mesec dana.
     
    Prošlog petka je orijentacioni termin zaključen na 109,77 dolara, na najvišem nivou od 3. maja prošle godine. Nafta je poskupila u odnosu na nivo od 96 dolara za barel ranije ovog meseca, jer su jači ekonomski pokazatelji u SAD podstakli poverenje investitora.
     
    „U sadašnjem stepenu globalnog ekonomskog ciklusa kada je aktivnost u mnogim razvijenim ekonomijama usporena, poskupljenje nafte preti da pojača recesione izglede koji prete tim ekonomijama, uz istovremeno povećanje stopa inflacije“, rekao  je ekonomski strateg u kompaniji „VTB Kapital“ Neil Mekinon.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE