Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Milioni od lečenja pacijenata iz RS i Crne Gore

    U Srbiji je prošle godine lečeno gotovo 10.000 osiguranika iz Republike Srpske i Crne Gore. Oni su iz svojih zemalja, o trošku matičnih fondova osiguranja, ovde upućeni na određene zahvate.


    Zbog prijema pacijenata iz susedstva, dešavalo se da domaći čekaju. U Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, rukovodstvo je pre dve godine ”prozvano” da se u ovoj ustanovi za 3.000 do 5.000 evra zrače pacijenti iz RS, dok onkoliški pacijenti iz Srbije čekaju terapiju.

    – Osiguranici RS se najčešće upućuju u Srbiju na složene procedure iz oblasti dečje hirurgije, kardiohirurgije, vaskularne hirurgije – rečeno je ”Novostima” u Fondu zdravstvenog osiguranja RS. – U 2011. godini je na lečenje u Srbiju upućeno 4.727 osiguranika, čiji su troškovi lečenja bili 17 miliona konvertibilnih maraka.

    Lečenje u Srbiji Fond RS plaća direktno bolnicama, a pacijenti koji se ovde upućuju, jer tamo ne mogu da se zbrinu, pokrivaju samo participaciju u visini od pet do 10 odsto ukupnog troška, ukoliko nisu oslobođeni ove ”dažbine”.

    – Prošle godine primili smo iz Crne Gore 4.994 pojedinačna obračuna za lečenje naših osiguranika u CG – kaže Sanja Mirosavljević, portparol RFZO. – A, mi smo susednom fondu poslali 2.665 obračuna. Crna Gora za lečenje naših osiguranika potražuje 637.773. evra, a mi od njih 436.559.

    Obračuni se odnose na određene kategorije osiguranika, uglavnom penzionera, koji su pravo na penziju ostvarili na teritoriji jedne države, a prebivalište imaju na teritoriji druge.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE