Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mlađe žene sklonije infarktu bez tipičnih simptoma

    Žene, naročito mlađe, češće nego muškarci dožive srčani udar, a da nisu imale bol u grudima ili neki drugi tipičan osećaj nelagodnosti, upozoravaju američki stručnjaci Votson klinike, u Lejklendu, Florida.

    U takvim slučajevima mogu da se jave neki netipični simptomi – neobjašnjivo skraćenje daha, bol u vilici, vratu, rukama, leđima ili stomaku, prenosi Rojters.

    Tim sa Floride analizirao je 1,1 milion slučajeva srčanih udara između 1994. i 2006, koji su utvrđeni u blizu 2.000 bolnica u SAD.

    Ustanovljeno je da kod žena 42 odsto srčanih udara prođe bez tipičnih simptoma, a kod muškaraca 31 odsto, s tim što su kod žene mlađih od 45 godina ti slučajevi 30 odsto češći nego kod muškaraca iste starosne grupe.

    Kod osoba koje su doživele infarkt između 45 i 65 godina ta razlika među polovima se smanjuje na 25 odsto, a posle 75 godine se gotovo gubi.

    Utvrđeno je da su mlađe žene, koje su infarkt preživele bez tipičnih simptoma, i pod 20 odsto većim smrtnim rizikom nego mlađi muškarci koji su doživeli takav srčani udar. Posle 65 godine, međutim, smrtni rizik kod žena postaje manji nego kod muškaraca.

    Džon Kanto, jedan od učesnika studije, napominje da bi žene, naročito one koje imaju predispoziciju za infarkt (boluju od dijabetesa, imaju porodičnu istoriju srčanih bolesti ili puše) trebalo da budu svesne činjenice da izostanak bola u grudima ne isključuje mogućnost infarkta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE