Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Očekuje se pucanje leda kod Zemuna

    Led u rukavcu Dunava kod Zemuna danas je malo tanji, a očekuje se da sutra pukne od pritiska vode, kada bi intervenisale i nadležne službe sa brodovima da i taj poslednji ledeni „čep“ nestane, izjavio je  pomoćnik direktora Javnog preduzeća „Beovode“ Zoran Matić.

    On je najavio da će nadležne službe posle pucanja leda razbacati tu ledenu gomilu da bi potom ljudi mogli da poprave splavove. On je dodao da se taj led nije pomerao, što znači da se zadržao u rukavcu od Lida nizvodno 400 metara.

    Matić je naglasio da taj led ne treba razbijati, već ga ostaviti da se sam topi, jer je „čep“ previše debeo i ukoliko bi se otvorio, mogao bi napraviti još veću štetu, a nije moguće predvideti kada bi se taj led mogao otopiti, jer to zavisi od temperature vode i vazduha.

    Matić je rekao da je led na Dunavu kod Grocke „dosta debeo“. „Problem sa tim ledom je u tome što oko Gročanskih ada postoji suženje, gde se sabio led koji je dolazio iz Austrije i Mađarske“, objasnio je Matić. On je dodao da postoje dva ledolomca koja rade na tom, donjem delu Dunava, od kojih je jedan kod Golupca, a drugi oko hidrocentrale Đerdap.
     
    Načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je, s obzirom na upozorenja na nastanak poplava i klizišta, ceo mart mora da prođe u potpunoj mobilnosti i pripravnosti svih subjekata i službi.
     
    Marić je ukazao da najveća oasnost od poplava ilizišta preti istočnoj i južnoj Srbiji, poput opština Surdulica i Trgovište. Kada su u pitanju klizišta, neposrednim uvidom utvrđeno je da u Srbiji postoji 3.123 klizišta, a taj broj bi mogao biti i veći usled podizanja podzemnih voda, nastalih otopljenjem snega.
     
    „Klizište se u ovom momentu ne može sanirati u ovim kritičnim područjima, jer to podrazumeva projekte sanacije i finansijska sredstva. Vrlo često je to skupo, pa opštine ne mogu to da urade. Ovde nedostaje državna strategija i sada radimo na tome“, rekao je Marić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE