Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Loša ponuda, povrće pod ćebadima

    Trend loše ponude i tražnje povrća i voća na pijacama u Srbiji zbog nepovoljnih vremenskih uslova nastavljen je i prošle sedmice, a cene su uglavnom bile nepromenjene u odnosu na nedelju pre, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

     
    Ponuda povrća na kvantaškoj i zelenim pijacama u Beogradu bila je veoma slaba usled jako niskih temperatura, a prodavci koji su i došli na pijacu povrtarske kulture su držali pod ćebadima i u tezgama da ne bi smrzle.
     
    Vremenske prilike su takođe uslovile jako lošu ponudu i potražnju voća, a na pijačnim tezgama bilo je izloženo jedino suvo i jezgrasto voće, dok su ostali proizvodi uglavnom bili sakriveni i ušuškani u kućice ispod tezgi. Kupaca skoro da i nije bilo.
     
    Ponuda povrća na zelenoj pijaci u Pirotu bila je prosečna za ovo doba godine zbog niskih temperatura, a prodajne cene nepromenjene. Ponuda voća bila je ustaljena, sa malim oscilacijama u ceni u odnosu na prethodni period.
     
    Zelena pijaca u Kikindi i protekle nedelje nije funkcionisala zbog niskih temperatura i visokog snega. Potrošači su povrtarske kulture i voće mogli da pazare jedino u marketima na području grada. Cene su uglavnom zadržale prošlonedeljni nivo.
     
    U pogledu prodajnih cena povrća na zelenoj pijaci u Vranju u toku treće nedelje februara nije bilo značajnijih promena.
     
    Što se voća tiče, zbog slabije ponude su poskupele jabuke – sa 35 dinara na 50 dinara za kilogram, dok su cene ostalog voća ostale na prošlonedeljnom nivou.
     
    Nepovoljni vremenski uslovi i dalje uslovljavaju veoma slabu ponudu i tražnju povrća i voća na zelenoj pijaci u Pančevu. Cene su bile na nivou prošlonedeljnih.
     
    Na zelenoj pijaci u Nišu evidentiran je mali broj prodavaca tokom cele nedelje, ali ponuda proizvoda nije izostala. U takvim uslovima došlo je do manjeg porasta cena pojedinih proizvoda, naročito jabuke i limuna. Kvantaška pijaca u ovom gradu ni protekle sedmice nije radila zbog veoma niske temperature i snežnih padavina.
     
    Kilogram brokolija, belog pasulja i spanaća od 13. do 19. februara najčešće je koštao 200 dinara, cvekle, šargarepe i kupusa 50 dinara, paprike i patlidžana 350 dinara, crnog luka i krompira 40 dinara.
     
    Cena kilograma banana i grejpfruta u tom periodu iznosila je 120 dinara, jabuka između 40 i 70 dinara, kivija 130 dinara, limuna i mandarina 100 dinara, a pomorandži 80 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE