Redovno kod ginekologa ide tek svaka peta žena

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Redovno kod ginekologa ide tek svaka peta žena

  Svake godine u zdravstveni karton oko 1.500 žena u Srbiji ginekolozi upišu dijagnozu – rak grlića materice. Bolest, kojoj ima leka ukoliko se otkrije na vreme, nažalost godišnje ubije više od 500 žena u našoj zemlji.
   
  Rak grlića materice, koji se po učestalosti nalazi odmah posle tumora dojke i debelog creva, najčešće se dobija infekcijom humanim papiloma virusom. Poslednji zvanični podaci upozoravaju da na redovne preglede dolazi tek nešto više od 20 odsto žena.
   
  – U odnosu na razvijene zemlje kod nas je visoka stopa obolevanja, gotovo da smo u samom vrhu Evrope po broju obolelih – priča dr Boris Vraneš, ginekolog Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS. – U našoj zemlji ne postoji urađen nacionalni skrining program, kojim bi se uputio poziv svim ženama u Srbiji da dođu na kontrolni pregled. Barem da se obaveste i da se podigne svest o ovoj bolesti.
   
  Ovaj kancer najčešće dobijaju žene između 35. i 50. godine života. Rak grlića materice razvija se izuzetno sporo, pa je ponekad potrebna i decenija da pređe u malignu promenu. I pored toga, tek kod jedne trećine obolelih rak je otkriven na vreme.
   
  – Ima žena koje su i previše savesne, pa dolaze i po pet puta godišnje, ali ima i onih koje nekoliko godina, pa čak i decenija, nisu otišle kod ginekologa – priča dr Vraneš. – Stopa obolevanja kod nas stagnira i nema značajnih pomeranja. Na nacionalnom nivou nemamo organizovan nijedan pregled. Ni za kakvu bolest.
   
  I dok je najgore stanje u Braničevskom okrugu, najmanje obolelih ima u Vojvodini.
   
  – Oko 70 odsto raka grlića materice nastane infekcijom HPV – objašnjava naš sagovornik. – Definitivnu promenu pokazuje Papanikolau test i svi karcinomi prolaze kroz premaligni period. Zbog toga je dobro kada se bolest „uhvati“ u ranoj fazi, kada je izlečiva. Već odmakli stadijumi leče se zračenjem i citostaticima, a uspešnost je daleko niža.
   
  Prema rečima dr Vraneša, ukoliko nema nekih problema, žena bi trebalo jednom godišnje da dođe na pregled. Tek tada može da bude mirna.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE