Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vakcine protiv svinjskog gripa bile i bajate?

    „Novartisove“ vakcine protiv svinjskog gripa, koje je uvezla „Jugohemija farmacija“, osim što su skuplje plaćene, imale su i kraći rok trajanja.
     
    List navodi da je policija došla do podataka da su ove vakcine važile godinu dana, duplo kraće od onih koje je nudilo nekoliko firmi koje su bile zainteresovane za direktne pregovore sa vladom Srbije oko uvoza vakcina.
     
    Tužilaštvo za organizovani kriminal je podiglo optužnicu protiv nekadašnje direktorke RZZO Svetlane Vukajlović, bivše direktorke „Jugohemije“ Smiljke Mileusnić Adžić, direktora kompanije „Jugohemija farmacija“ Vladimira Gravara i direktora preduzeća „Detap“ Ljubomira Pavićevića. Na teret im se stavlja da su zloupotrebom službenog položaja prilikom nabavke vakcine protiv gripa A1H1, krajem 2009. godine, oštetili državni budžet za oko 1,25 miliona evra. Za ovo krivično delo zaprećena je kazna od dve do 12 godina zatvora. 

    Advokat Veljko Delibašić, branilac Smiljke Mileusnić Adžić, za „Novosti“ kaže da se „optužica zasniva na besmislici da je njegov klijent oštetila budžet Srbije za iznos koji predstavlja dobit „Jugohemije“. 

    „Tačno je da je „Jugohemija“ kupila vakcine po 7,5 evra a državi ih prodala za 8,5 evra po dozi, ali je takođe tačno da je registrovana upravo za kupovinu i prodaju lekova, i da je to njena osnovna delatnost, a po definiciji preduzeće i postoji da bi ostvarivalo dobit. Samim tim što je ovo preduzeće registrovano i ovlašćeno da kupuje i prodaje lekove, to znači da na strani moje branjenice nema krivičnog dela“, kaže advoka Delibašić. 

    Prema njegovim rečima, netačne su tvrdnje da je Smiljka Mileusnić Adžić podstrekavala Vukajlovićevu da dodeli posao „Jugohemiji“, jer je ova firma učestvovala i pobedila na tenderu, a odluku o tome je donela tenderska komisija, a ne Svetlana Vukajlović. Takođe ističe da je rezervaciju vakcina izvršilo Ministarstvo zdravlja preko firme „Detap“, a ne „Jugohemija“. 

    On kaže i da će kada bude počeo glavni pretres, tražiti da se ispitaju Mirko Cvetković i svi ministri njegove vlade. 

    „Nije Smiljka Mileusnić odlučila da se kupuju vakcine, nije ona odredila količinu koja će se kupiti i nije ih ona platila. Sve to je uradila Vlada Republike Srbije i zato nadležni moraju da odgovore na pitanje da li je na te njihove odluke uticala moja branjenica. Takođe, moraće da odgovore na pitanje da li su mogli da kupe vakcine na nekom drugom mestu po nižoj ceni“, rekao je advokat Delibašić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE