Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi Sad dobija svoj 3D prikaz na Google Earth-u

    Nikola Bilić i Nikola Roganović već dve godine neumorno „grade“ Novi Sad u trećoj dimenziji, na virtuelnoj mapi sveta. Trenutno učestvuju i na takmičenju za najverodostojniju sliku grada na Google Earth-u, a u martu će biti odlučeno da li će se njihov grad naći u finalu.
     
    Nikola Bilić i Nikola Roganović su zaslužni što Novi Sad u trodimenzionaslnoj varijanti postoji na sajtu Google Earth. Njihov rad je zapazio i sam Google, pa su tako pozvani da učestvuju na takmičenju za najbolji prikaz grada. 

    „Prijavili smo se zajedno sa još 500-600 gradova širom sveta. U užu konkurenciju prvo ulazi određeni broj gradova, zatim Gugl bira pet koji će se takmičiti u finalu i tada će svi moći da glasaju. Svako ko ima dobru volju može da nam se priključi, da napravi nalog, skine softver i nabavi fotoaparat kojim će slikati. To je to,“ kaže Nikola Bilić, student turizma. 

    Upoznali su se preko foruma i već dve godine godine vredno rade, kako bi Novi Sad, poput svih evropskih i svetskih gradova, imao svoju vernu 3D verziju. Za sada na ovom projektu rade njih trojica, a oko 45 odsto Novog Sada već postoji na poznatom sajtu. 

    „Nije teško, samo puno vremena oduzima slikanje i pravljenje modela. Sada kada smo već postigli određeni uspeh, pa planiramo da nastavimo sa radom kako bi ceo Novi Sad bio izgrađen,“ kaže Nikola Roganović – student arhitekture. „Voleli bismo da promovišemo grad turistima, da svako ko hoće da poseti Novi Sad za vreme Egzita ili drugih festivala tokom sezone može da pogleda, da uđe i sazna šta ga čeka. To je jako dobar vid promocije jednog grada“, dodaje Bilić. 

    Neki svetski gradovi za ovaj posao angažuju profesionalce, dok ovi momci to rade volonterski. Ukoliko i pobede na takmičenju, glavna nagrada je 25.000 dolara, koje neće dobiti oni već će Gugl taj novac donirati nekoj od škola iz „pobedničkog grada“. Ipak, pitanje je da li nadležni dovoljnio cene njihov entuzijazam… 

    Ovi mladi Novosađani su još pre skoro godinu dana tražili pomoć od gradskih vlasti kako bi nastavili razvijanje projekta „3D Novi Sad“. Međutim, u gradskoj kući nam je rečeno da nisu zaboravili na njih i da će dobiti sve što su tražili.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE