Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Još pet defibrilatora u Novom Sadu

    Novosadski Zavod za hitnu medicinsku pomoć planira do marta da na frekventnim mestima u gradu postavi još pet defibrilatora, aparata za normalizaciju rada srca u slučaju infarkta.
     
    U okviru projekta „Moje srce u tvojim rukama“ od 2009. godine ovi automatski uređaji nalaze se na Spensu, u Gradskoj kući, na Železničkoj stanici, Štrandu i kod zgrade Apelacionog suda, a dva aparata koristi mobilna ekipa Hitne službe.


    Defibrilatorom, koji sam utvrđuje poremećaje srčanog ritma i pomoću elektrošoka normalizuje rad srca, mogu da rukuju samo obučene osobe, zato svakoj postavci prethodi obuka zaposlenih u određenim javnim ustanovama. Smisao postavljanja defibrilatora je da budu na prometnim lokacijama i da se, ukoliko bude potrebno, pruži masaža srčanog mišića do dolaska Hitne pomoći.

    Prema rečima glavnog medicinskog tehničara Hitne službe Nenada Vukasa, loši vremenski uslovi su odložili postavku dodatnih pet defibrilatora kod Sajma, Fakulteta tehničkih nauka, na gradskim pijacama, kod Sportske hale na Klisi i na Novom naselju kod Gerontološkog centra.

    – Sledeći defibrilator će biti postavljen kod Sajma, a dogovaramo se i sa „Tržnicom“ i sa Fakultetom tehničkih nauka. S obzirom na to da instruktori, koji drže obuku zaposlenima u javnim preduzećima, rade i na terenu, privremeno smo stopirali aktivnosti oko postavljanja defibrilatora – objasnio je Vukas dodajući da će to biti prioritet Hitne pomoći čim se vreme stabilizuje i interventne lekarske ekipe budu imale više vremena da se posvete tome.
    Ranije su se muškarci od 50 godina i naviše smatrali rizičnom grupom za dobijanje srčanog udara, a iskustva Hitne službe pokazuju da sve mlađa populacija strada od naprasne smrti uzrokovane zastojem rada srca. Stoga je osmišljen projekat „Moje srce u tvojim rukama“ kako bi se smanjio ovaj negativni trend, a odobrila ga je i finansirala Gradska uprava za zdravstvo.

    Opravdali postojanje


    – Prvi put je jedan sugrađanin 2010. godine upotrebio defibrilator na Železničkoj stanici, a po procedurama koje je završio na obuci. Ukoliko se jednom u dve godine koristi ovaj aparat, smatra se da je projekat uspešan i opravdan – kaže Vukas.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE